Austria może eksportować produkty uboczne z wieprzowiny do Chin
Austriaccy producenci mięsa wieprzowego będą mogli dostarczać do Chin części takie jak podroby, nogi i głowy.
Austriaccy producenci mięsa wieprzowego będą mogli dostarczać do Chin części takie jak podroby, nogi i głowy.
W 2023 r. UE wyeksportowała 4,21 mln ton wieprzowiny i produktów wieprzowych, co stanowi wartość podobną do tej z 2013 r., z 4,26 mln ton.
Eksport produktów rolno-spożywczych i rybołówstwa osiągnął rekordowy poziom 70 431 mln euro w 2023 r., co stanowi wzrost o 3% w porównaniu z 2022 r.
Według styczniowych danych opublikowanych przez USDA i opracowanych przez USMEF, eksport wieprzowiny z USA osiągnął świetny start w 2024 roku.
Produkcja świń i wieprzowiny w 2024 r. nieznacznie spadnie, ponieważ utrzymujące się niskie ceny żywca wieprzowego i wieprzowiny obciążają producentów. Import wieprzowiny może nieznacznie wzrosnąć, aby zrównoważyć prognozowany spadek krajowej produkcji wieprzowiny.
Produkty wyprodukowane po dacie rejestracji zostaną zaakceptowane do wysyłki.
W ciągu ostatniego roku hiszpański eksport wieprzowiny i jej przetworów do krajów trzecich spadł o 16%.
Dzięki rekordowym wynikom w Meksyku i ogólnemu wzrostowi na innych rynkach, eksport wieprzowiny z USA ustanowił rekord wartości w 2023 roku.
Europejscy, brazylijscy i amerykańscy eksporterzy wieprzowiny konkurują nie tylko o Chiny, ale także o Japonię i Koreę.
Po pięciu latach chiński rynek ponownie otwiera się na belgijską wieprzowinę.
Rosja uzyskała świadectwo weterynaryjne na eksport wieprzowiny do Chin.
Podczas gdy w całym roku indeks cen zbóż FAO spadł o 15% w stosunku do rekordowej średniej rocznej z 2022 r., międzynarodowe ceny ryżu wzrosły o 21% w ujęciu rocznym.
Takie są główne wnioski z najnowszego miesięcznego raportu na temat handlu produktami rolno-spożywczymi opublikowanego przez Komisję Europejską.
Proponowane wydłużenie okresu obowiązywania obniżonych stawek celnych pomoże zapewnić odpowiednią podaż towarów rolnych oraz utrzymać stabilne i przystępne ceny.
Dyrektor generalny Krajowego Związku Producentów Wieprzowiny, Yuri Kovalev, przewiduje, że Rosja wyeksportuje w tym roku 250 tysięcy ton wieprzowiny.
Średnioterminowe perspektywy dla rynku wieprzowiny w UE do 2035 r.