artykuły na temat tusza
Eksport wieprzowiny z UE wzrósł, zwłaszcza do Chin
Wysyłki do Chin wzrosły o 10%, podczas gdy eksport do innych miejsc docelowych, takich jak Japonia i Wielka Brytania, spadł.
Jak radził sobie eksport hiszpańskiej wieprzowiny w 2024 roku?
Hiszpański eksport wieprzowiny i produktów wieprzowych do krajów trzecich pozostał stabilny w 2024 roku.
Chiński import wieprzowiny i wieprzowych podrobów rośnie w pierwszym kwartale 2025 r.
Według najnowszych danych chiński import wieprzowiny i podrobów w ciągu pierwszych trzech miesięcy 2025 r. wzrósł w porównaniu z rokiem poprzednim.
UE wzmacnia kontrolę ognisk chorób przenoszonych przez żywność
W Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej opublikowano właśnie rozporządzenie w sprawie sekwencjonowania całego genomu na potrzeby badania ognisk chorób przenoszonych przez żywność.
Jak nowa umowa między UE a Meksykiem wpłynie na przemysł wieprzowy?
UE i Meksyk sfinalizowały negocjacje w sprawie modernizacji umowy ogólnej, ustanawiając bardziej ambitne ramy dla wzmocnienia ich stosunków politycznych i gospodarczych.
Wpływ genu receptora leptyny na wydajność i cechy jakościowe świń
Nadwyżka w handlu rolno-spożywczym UE wzrosła we wrześniu 2024 r.
Eksport do Chin odnotował największy spadek, co tłumaczy się w szczególności zmniejszeniem eksportu wieprzowiny.
EU: Listeria monocytogenes zmodyfikowane kryteria bezpieczeństwa żywności
W dniu 21 listopada 2024 r. Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie (UE) 2024/2895 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 2073/2005 w odniesieniu do kryteriów bezpieczeństwa żywności dla Listeria monocytogenes.
Eksport hiszpańskiej wieprzowiny nieznacznie spada
Eksport hiszpańskiej wieprzowiny nieznacznie spadł w pierwszych dziewięciu miesiącach 2024 r., przy czym zauważalny wzrost odnotowano na Filipinach i w Japonii.
Chiny znacząco zmniejszają import wieprzowiny
Między styczniem a wrześniem tego roku chiński import wieprzowiny i podrobów spadł o 21%.
Francja: niższa produkcja trzody chlewnej i wysokie ceny w 2023 r.
Francuska produkcja trzody chlewnej ponownie spadła w 2023 r., wraz ze spadkiem pogłowia trzody chlewnej. Cena świń pozostała powyżej 2 €/kg.
Dwukrotna iniekcja żelaza podawana prosiętom w okresie laktacji poprawia stężenie hemoglobiny, wydajność wzrostu i cechy tuszy podczas uboju.
Wpływ różnych źródeł suplementacji metioniny w dietach dla świń na wydajność wzrostu, cechy tuszy, wydajność rozbioru i jakość mięsa
Spadek światowej podaży wieprzowiny w 2024 r.
Perspektywy na rok 2024 będą zależeć od dynamiki głównych producentów: Chin, Unii Europejskiej, Stanów Zjednoczonych i Brazylii.
Jakość szynki pochodzącej od niekastrowanych samców
Konsekwencje zaprzestania kastracji dla częstości występowania szynek z wadliwą strukturą są słabo poznane. Badanie IFIP wykazało, że częstotliwość występowania tej wady wynosi około 19%.