Koszt PRRS dla rynku europejskiego
Szacowane koszty związane z PRRS dla europejskiego przemysłu trzody chlewnej to 1,5 miliarda €.
Szacowane koszty związane z PRRS dla europejskiego przemysłu trzody chlewnej to 1,5 miliarda €.
Po 24 latach doświadczeń wciąż nie ma ujednoliconego i zaakceptowanego przez całą społeczność weterynaryjną planu zwalczania PRRS. Dlaczego?
Celowość i bezpieczeństwo jakie zapewnia próbobranie po odsadzeniu i zaraz po porodzie zarówno od żywo jak i martwo urodzonych prosiąt, jest bardzo pomocne do podjęcia właściwych decyzji w każdym planie zwalczania.
Tylko kilka krajów w Europie rozważa możliwość eradykacji.
System klasyfikacji stad według statusu PRRSv jest oparty na zbiorze definicji dotyczących biologii i ekologii wirusa PRRS.
Uszkodzenie tkanki płucnej jest konsekwencją apoptozy i martwicy makrofagów płucnych na skutek zakażenia i wydzielania cytokin indukujących apoptozę w sąsiednich komórkach, reaktywnych form tlenu i tlenków azotu.
Obecnie żadna metoda PCR nie może być rekomendowana jako uniwersalna, umożliwiająca wykrywanie wszystkich szczepów PRRSV z optymalną czułością.
Zakażenie osesków wirusem grypy i wirusem PRRS skutkowało wzrostem śmiertelności w okresie poodsadzeniowym.
W artykule zaproponowano ocenę zewnętrznych czynników ryzyka w celu porównania ferm trzody chlewnej w oparciu o skale numeryczną. Pozwala to wdrażać środki naprawcze i ponownie oceniać poprawione elementy.
W Korei powszechnie stosuje się dywanowe szczepienia stada podstawowego przy użyciu szczepionki opartej na PRRSV typu 2, stosowanej co 3 miesiące. W stadach gdzie dochodzi do wybuchów choroby wywołanych przez PRRSV typ 1 wskazane szczepienie szczepionką tego typu.
Zakażenia typem 1 PRRSV są szeroko rozpowszechnione w koreańskich fermach świń a obecnie mają one większy wpływ na zaburzenia rozrodcze u loch niż na zaburzenia oddechowe u tuczników.
Inwestycje tego typu są uzasadnione w przypadku ferm o wysokiej wartości genetycznej lub stacji unasienniania. W innych przypadkach opłacalność zależy od wielu czynników.