
Wrzesień na niemieckim rynku trzody chlewnej: spadają ceny, rośnie niepewność
Wrzesień przyniósł spadek cen świń, spadek cen prosiąt oraz wyraźnie bardziej ostrożny popyt.
Wiadomości, wydarzenia i raporty z najważniejszych zdarzeń w branży trzody chlewnej.
Kalendarz zawiera wszystkie wydarzenia dotyczące sektora produkcji świń. Informacje mogą być sortowane w celu ułatwienia wyszukiwania niezbędnych informacji
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Newsletter o trzodzie na Twoim mailu
Zdrowie świń: wiadomości i artykuły o PRRS, PCV2, bioasekuracji, itp., przewodnik po chorobach świń, atlas patologii, przypadki kliniczne…
Obrazowy i praktyczny przewodnik krok po kroku, jak przeprowadzić badanie sekcyjne świni.
Wszystkie informacje na temat afrykańskiego pomoru świń (ASF) na 3trzy3, a także linki zewnętrzne.
Opis najważniejszych chorób świń
Zdjęcia najważniejszych chorób świń
Narzędzie do diagnozowania chorób świń
Kalkulator do obliczania ilości leku do podawania w wodzie do picia.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Ceny świń w poszczególnych krajach. Produkcja i handel wieprzowiną. Wiadomości dotyczące rynku świń i surowców.
Aktualne ceny świń. Tu możesz znaleźć ceny świń z ponad 20 krajów Europy, Ameryki i Azji.
Dane liczbowe i tendencje w zakresie liczebności trzody chlewnej, produkcji wieprzowiny, rynek wieprzowiny itp.
Globalne dane dotyczące produkcji i handlu dla najważniejszych surowców
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Artykuły dotyczące pasz i żywienia, opis surowców i dodatków do pasz dla trzody chlewnej. Ceny surowców.
Globalne dane dotyczące produkcji i handlu dla najważniejszych surowców
Użyj tego narzędzia do zdiagnozowania problemów z współczynnikiem konwersji paszy. Kliknij na schemat blokowy lub na przyciski w tekście, aby poruszać się po różnych częściach narzędzia.
Comiesięczny newsletter z najnowszymi postępami w żywieniu świń
Artykuły dotyczące genetyki i rozrodu: doskonalenie genetyczne, genomika, sztuczna inseminacja, stosowanie hormonów.
Narzędzie do obliczania współczynnika remontu stada podstawowego.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Zarządzanie fermą świń, planowanie pracy w każdym z etapów produkcji: zarządzanie na sektorze loch ciężarnych, porodowym, prosiąt odsadzonych i tuczników.
Narzędzie do obliczania współczynnika remontu stada podstawowego.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Pomieszczenia i sprzęt do hodowli świń: zaprojektowanie pomieszczeń, kontrola środowiska, systemy karmienia itp.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Zawartość jest klasyfikowana przez tagi, użyj ich, aby znaleźć informacje, których szukasz.

Wrzesień przyniósł spadek cen świń, spadek cen prosiąt oraz wyraźnie bardziej ostrożny popyt.

Sierpień przyniósł wytchnienie niemieckiemu rynkowi trzody chlewnej.

W 2024 r. latynoamerykański sektor hodowli trzody chlewnej nadal osiągał znakomite wyniki, potwierdzając swój potencjał, odporność i zdolność do dostosowania się do wyzwań stojących przed branżą w złożonym otoczeniu rynkowym. Jednak biorąc pod uwagę obecną sytuację geopolityczną, w 2025 r. spodziewana jest rekonfiguracja międzynarodowych przepływów handlowych wieprzowiną w Ameryce Łacińskiej w wyniku działań odwetowych wobec ceł nałożonych przez Stany Zjednoczone.

Oczekiwania różniły się w zależności od kontynentu.

W dniu 6 grudnia 2024 r. podpisano ostateczną umowę handlową między Unią Europejską (UE) a Mercosurem. Umowa ta jest uważana za historyczną ze względu na swoją skalę, tworząc rynek towarów i usług obejmujący około 800 milionów konsumentów i reprezentujący jedną czwartą światowego PKB.

Ostatnie pięć lat było burzliwym okresem dla brytyjskiego przemysłu wieprzowego, ukształtowanym przez nakładające się wyzwania związane z Brexitem, COVID-19 oraz globalną presją gospodarczą i geopolityczną.

W 11 z 15 analizowanych krajów użytkownicy 333 oczekiwali wyższych cen niż faktycznie osiągnięto.

Analiza cyklu produkcyjnego trzody chlewnej i wdrażanie zrównoważonych środków od żywienia po przetwórstwo prowadzi do zmian w kierunku bardziej przyjaznego dla środowiska przemysłu i lepszego dobrostanu zwierząt.

Konsumpcja spada z wyjątkiem Niemiec i Włoch. Trend ten tłumaczy się brakiem bezpieczeństwa żywnościowego i produktami gotowymi do spożycia.

Niezwykle ważne jest, aby zdawać sobie sprawę z trudności, jakie może pociągać za sobą ten proces. W związku z tym należy podjąć odpowiednie kroki, aby zapewnić osiągnięcie sukcesu.

Przeprowadziliśmy ankietę wśród naszych czytelników, aby dowiedzieć się, dlaczego uważają, że te zmiany mają miejsce i dlaczego firmy integratorskie i grupy mięsne kupują farmy.

Perspektywy na rok 2024 będą zależeć od dynamiki głównych producentów: Chin, Unii Europejskiej, Stanów Zjednoczonych i Brazylii.

Tendencje w przemyśle trzody chlewnej w Chinach należy rozpatrywać dwojako: konsumpcja wieprzowiny i produkcja trzody chlewnej.

Oczekiwania cenowe pozostają wysokie w krajach europejskich i Afryce Południowej, stabilne w Azji i zmienne w obu Amerykach.

Zagłębiamy się w to, dlaczego pogłowie trzody chlewnej w Polsce od lat spada i zastanawiamy się, czy istnieje jakakolwiek szansa na jego odbudowę.

Obecnie cenniki w kraju właśnie są w tendencji wzrostowej. Czy ta cena pozwala na zarobek przy obecnych kosztach ponoszonych przez producentów?