UK: najniższe pogłowie trzody chlewnej od dekady napędza wzrost importu wieprzowiny
Na produkcję wieprzowiny w Wielkiej Brytanii nadal wpływają warunki rynkowe z ostatnich dwóch lat, ponieważ krajowa podaż pozostaje ograniczona.
Na produkcję wieprzowiny w Wielkiej Brytanii nadal wpływają warunki rynkowe z ostatnich dwóch lat, ponieważ krajowa podaż pozostaje ograniczona.
Międzynarodowe ceny wieprzowiny spadły trzeci miesiąc z rzędu.
While total year-to-date imports are higher than the same period in 2022, they have been trending downward since January.
Generalna Administracja Celna Chińskiej Republiki Ludowej zezwoliła na dostawy wieprzowiny z Rosji.
Obniżki wynikają z niższego eksportu wieprzowiny na rynki pozaunijne, głównie do Chin, utrzymujących się wysokich kosztów nakładów i nałożenia nowych przepisów UE.
Oczekuje się, że poprawa rentowności wesprze tymczasowe odbicie uboju w drugiej połowie tego roku. Wobec braku pełnego ożywienia sprzedaży wieprzowiny do Chin, sektor stara się zdywersyfikować eksport i ponownie koncentruje się na rynku krajowym.
Indeks cen mięsa FAO dla wszystkich rodzajów mięsa spadł w sierpniu.
Rzeźnie muszą być wyposażone w system nadzoru wideo, który pozwoli na dodatkowe kontrole dobrostanu zwierząt.
Rosyjski Rosselkhoznadzor i chińska Generalna Administracja Celna badają możliwość dostarczania rosyjskiej wieprzowiny do Chin.
Chiński import zarówno wieprzowiny, jak i podrobów wzrósł w pierwszych czterech miesiącach tego roku.
Umowa znosi wszystkie cła na eksport z UE do Nowej Zelandii, w tym na wieprzowinę.
Podaż żywca wieprzowego jest wysoka, a ceny niskie.
Zgodnie z prognozami OECD-FAO Agricultural Outlook 2023-2032, globalna produkcja rolna i żywności będzie nadal rosnąć w ciągu najbliższych dziesięciu lat, ale w wolniejszym tempie niż w poprzedniej dekadzie ze względu na trendy demograficzne.
Podczas gdy indeks cen mięsa FAO pozostał niezmieniony od maja, światowe ceny wieprzowiny wzrosły w czerwcu.
W 2022 r. produkcja trzody chlewnej ponownie spadła (-2,2%) w kontekście kurczącego się pogłowia we Francji i Europie.
Oczekuje się, że globalna produkcja wieprzowiny nieznacznie spadnie.