W Rosji rośnie produkcja mięsa
W największym tempie rozwija się branża świń. Wielkość produkcji wzrosła o 6,2% do 4,15 mln ton.
W największym tempie rozwija się branża świń. Wielkość produkcji wzrosła o 6,2% do 4,15 mln ton.
Odnotowano dwukrotny wzrost eksportu żywych zwierząt z Rosji.
Rosja wyeksportowała w pierwszym półroczu 81,6 tys. ton wieprzowiny, co oznacza spadek o 23% w stosunku do roku poprzedniego.
Rosja jest największym dostawcą pszenicy na rynek światowy, a jednocześnie zaspokaja potrzeby swojego rynku krajowego.
Niekontrolowane, nadmierne stosowanie antybiotyków w produkcji zwierzęcej prowadzi do oporności na antybiotyki poważnie zagrażającej zdrowiu ludzkiemu.
W 2013 roku Rosja importowała żywność o wartości 43,3 miliarda dolarów, a po siedmiu latach liczba ta spadła do mniej niż 30 miliardów dolarów. W 2021 r. import żywności nadal spadał.
Do 28 listopada eksport rosyjskich produktów rolnych wyniósł 31,2 mld USD, co przekracza sumę za cały poprzedni rok.
W ciągu ostatnich 5 lat produkcja w przemyśle trzody chlewnej wzrosła o 39% (1,5 mln ton).
Według danych Państwowej Służby Statystycznej Ukrainy, na początku listopada łączna liczba świń wyniosła 5,98 mln sztuk. Jest to o 3,2% mniej niż rok temu.
Według Ministerstwa Rolnictwa Rosji, w tym roku wystąpią pozytywne tendencje i produkcja przekroczy 5,5 mln ton.
Do dnia 18 października chorobę stwierdzono aż w 112 gospodarstwach utrzymujących trzodę chlewną.
Wiodący producent wieprzowiny w Rosji, Miratorg, ogłasza wybuch epidemii ASF na farmie liczącej 24 000 świń.