Umowa na transport zboża przez Morze Czarne przedłużona
Rosja zgodziła się na przedłużenie o cztery miesiące porozumienia w sprawie eksportu ukraińskiego zboża z portów Morza Czarnego.
Rosja zgodziła się na przedłużenie o cztery miesiące porozumienia w sprawie eksportu ukraińskiego zboża z portów Morza Czarnego.
Komunikat eksponuje kilka dobrych praktyk, jak np. promowanie stosowania nawozów organicznych.
Rozprzestrzenianie się chorób zwierzęcych oraz ekonomiczne skutki wojny na Ukrainie to główne czynniki ograniczające popyt.
Jakie czynniki żywieniowe mogą wpływać na współczynnik konwersji paszy u świń? Enric Marco mówi o tym, jak wartości energetyczne i białkowe paszy, wielkość cząstek oraz mykotoksyny mogą sprawić, że stracimy pieniądze.
Brazylijski eksport soi w 2022 roku jest najniższy od trzech lat.
Ze względu na zmniejszone pogłowie trzody chlewnej, wielkość produkcji pasz dla trzody chlewnej spadła o 7,6%, ale nadal jest najważniejsza i wynosi 9,1 mln ton.
Ze względu na konieczność zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego w obliczu wojny w Ukrainie przepisy unijne umożliwiły państwom członkowskim skorzystanie z tymczasowego odstępstwa od stosowania norm GAEC 7 i GAEC 8, czyli dotyczących nakazu zmianowania upraw i zakazu produkcji na ugorach.
Pasza stanowi około 60% kosztów w produkcji trzody chlewnej. Dlatego bardzo ważne jest uzyskanie dobrego współczynnika konwersji paszy.
Użyj nowego narzędzia do rozwiązywania problemów, aby odkryć możliwych winowajców wyższego niż optymalny współczynnika konwersji paszy, odpowiadając na serię pytań dotyczących konkretnej sytuacji w Twoim gospodarstwie.
O konsekwencjach rosyjskiej agresji na Ukrainę dla rolnictwa i logistyki rozmawiano podczas poniedziałkowego spotkania europejskich ministrów rolnictwa.
W jaki sposób możemy wykorzystać coraz więcej informacji dotyczących mikrobioty świń i zastosować je na poziomie fermy? W tym drugim artykule, Matheus Costa wyjaśnia.
W porównaniu z lipcowym raportem, w sierpniu poprawiły się szacunki dotyczące handlu międzynarodowego kukurydzą, natomiast produkcja została skorygowana w dół. W przypadku soi podniesiono szacunki dla wszystkich trzech wskaźników.
Wiosenne uprawy ucierpiały z powodu suszy i wysokich temperatur. W rezultacie plony gwałtownie spadły, zwłaszcza w przypadku nienawadnianej kukurydzy.
UE musi wzmocnić bezpieczeństwo żywnościowe, poprawić zrównoważony charakter rolnictwa i promować stosowanie nowoczesnych technik w rolnictwie