
Oczekuje się, że w tym roku Stany Zjednoczone będą produkować i eksportować mniej wieprzowiny
USDA obniżyło prognozę produkcji wieprzowiny w USA, ponieważ niższe pogłowie i plany porodowe prowadzą do zmniejszenia podaży trzody chlewnej.

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

USDA obniżyło prognozę produkcji wieprzowiny w USA, ponieważ niższe pogłowie i plany porodowe prowadzą do zmniejszenia podaży trzody chlewnej.

W marcu ceny mięsa wieprzowego zanotowały największy miesięczny wzrost od 1995 r.

Indeks cen zbóż FAO wyniósł w marcu średnio 170,1 punktów, co oznacza wzrost o 24,9 punktów (17,1%) w stosunku do lutego i najwyższy poziom od 1990 roku.

W pierwszych dniach wystąpiono o dopłaty do prywatnego przechowywania łącznie 12 356 ton wieprzowiny.

Oczekuje się, że wysokie koszty i długotrwałe skutki ASF spowodują spadek produkcji wieprzowiny w UE w 2022 roku. Eksport z UE powinien również ulec zmniejszeniu z powodu problemów związanych z ASF, pomimo odbudowy eksportu do Wielkiej Brytanii.

Witamy na 333
Nawiązuj kontakty, dziel z innymi i wchodź w interakcje z największą społecznością profesjonalistów w branży trzody chlewnej.
Świętujemy 191029 użytkowników na 333!
Zarejestruj sięJesteś już użytkownikiem?

Oczekuje się, że produkcja wieprzowiny w Chinach wzrośnie o 5%, a import zmaleje.

W 2021 roku spożycie wieprzowiny na jednego mieszkańca zmniejszyło się o 1,2 kilograma w porównaniu z rokiem poprzednim.

Nowe środki powinny zwiększyć wykorzystanie oznaczeń geograficznych w całej UE, co przyniesie korzyści gospodarce wiejskiej i zapewni wyższy poziom ochrony, zwłaszcza w Internecie.

Pogłowie trzody chlewnej w Stanach Zjednoczonych spadło o 2% w stosunku do marca 2021 r. i o 3% w stosunku do 1 grudnia 2021 r.

Środki wsparcia obejmują wykorzystanie odłogów pod uprawę oraz pomoc dla przemysłu trzody chlewnej.

W odpowiedzi na zależność UE od importu nawozów Holandia proponuje Komisji uchylenie lub zmianę dyrektywy azotanowej.



Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) i the European Food Safety Authority (EFSA) stwierdza, że oporność na antybiotyki u bakterii z rodzaju Salmonella i Campylobacter jest nadal wysoka.

Zainteresowani tą formą pomocy mają czas na złożenie dokumentów do 27 maja 2022 r.

Aby w perspektywie długoterminowej zmniejszyć zależność od importu nawozów, Parlament proponuje przejście na alternatywne, organiczne źródła składników odżywczych dla rolnictwa.

Od jutra podmioty gospodarcze będą mogły ubiegać się o dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny.

Eksport wieprzowiny z UE spadł o 9% w 2021 r., podczas gdy eksport zbóż i nasion oleistych z UE osiągnął dobre wyniki.

Konflikt między Rosją a Ukrainą spowodował wzrost cen wielu składników paszowych, a w związku z tym znacznie wzrosły ceny pasz dla trzody chlewnej.


Oczekuje się, że rosnący popyt na paszę w połączeniu z ograniczoną dostępnością i wyższymi cenami substytutów bogatych w białko spowoduje wzrost importu soi do Chin do rekordowego poziomu w roku gospodarczym 22/23.

Federacja Rosyjska i Ukraina odgrywają ważną rolę w światowej produkcji i dostawach żywności i nawozów.

Na podstawie danych z oficjalnych źródeł przeprowadzono konsolidację i prognozę spożycia wieprzowiny. Głównym konsumentem pozostają Chiny.

Według Pork Checkoff padł rekord pod względem wartości amerykańskiego eksportu, a Meksyk stał się największym partnerem handlowym Stanów Zjednoczonych, po raz pierwszy wyprzedzając Chiny.

Komisarz UE ds. rolnictwa Janusz Wojciechowski wyraził zadowolenie ze wsparcia państw członkowskich w zakresie przyznania dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny.

Ponieważ sektor ten stoi w obliczu wielu wyzwań, Komisja Europejska powołała grupę, której zadaniem jest dokonanie przeglądu wszystkich aspektów sektora w celu zapewnienia jego trwałości i odporności.


Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Zaloguj się i zapisz do subskrypcji