Ta zawartość jest dostępna dla zarejestrowanych użytkowników.
Możesz zarejestrować się i zalogować, aby uzyskać bezpłatny dostęp do wszystkich treści na 3trzy3.pl

X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Coraz więcej Europejczyków ma świadomość bezpieczeństwa żywności w UE

Największe obawy konsumentów nadal budzą pestycydy, antybiotyki/hormony/sterydy w mięsie oraz dodatki do żywności.

14 październik 2025
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Te i inne wyniki dotyczące czynników wpływających na wybory żywieniowe w Europie można znaleźć w nowym „Badaniu Eurobarometru 2025 dotyczącym bezpieczeństwa żywności w UE”. EFSA przeprowadza to badanie co trzy lata, a w tym roku obejmuje ono jednocześnie 27 państw członkowskich UE i 7 krajów kandydujących do UE.

Około 7 na 10 Europejczyków twierdzi, że osobiście interesuje ich bezpieczeństwo żywności, a bezpieczeństwo żywności zajmuje trzecie miejsce (46%) wśród czynników wpływających na wybory żywieniowe, po kosztach (60%) i smaku (51%).

Znaczenie kosztów wzrosło o dodatkowe 6 punktów procentowych od 2022 r. i było najważniejszym czynnikiem w 20 państwach członkowskich UE, co podkreśla ciągłe trudności wielu osób w Europie z zaspokojeniem podstawowych potrzeb.

Najczęstszym powodem nieprzestrzegania informacji dotyczących bezpieczeństwa żywności jest przekonanie, że sprzedawana żywność jest bezpieczna, co stwierdziło czterech na dziesięciu (41%) Europejczyków, a następnie wystarczająca wiedza, aby uniknąć lub ograniczyć ryzyko związane z żywnością (30%).

Coraz więcej Europejczyków słyszało o 15 konkretnych kwestiach związanych z bezpieczeństwem żywności, o które pytano ich w ankiecie. Najbardziej znane z nich to nadal dodatki do żywności (71%) i pestycydy (67%), co jest zgodne z wynikami poprzednich badań, ale odnotowano znaczny wzrost świadomości w zakresie chorób zwierząt (65%, wzrost o 5 punktów procentowych), mikroplastików w żywności (63%, wzrost o 8 punktów procentowych) i zatruć pokarmowych (62%, wzrost o 5 punktów procentowych).

Największe obawy konsumentów wśród tych kwestii nadal budzą pestycydy (39%), antybiotyki/hormony/sterydy w mięsie (36%) oraz dodatki do żywności (35%), chociaż ich udział nieznacznie spadł od 2022 r.

Największy wzrost zainteresowania odnotowano w przypadku mikroplastików w żywności, które budzą obawy 33% respondentów, co stanowi wzrost o 4 punkty procentowe od ostatniego badania.

Zdrowie ludzi i zdrowie zwierząt/roślin – podobnie jak w 2022 r. większość obywateli UE uważa, że kwestie związane ze zwierzętami (53%) i środowiskiem (51%) mają silny wpływ na zdrowie ludzi, ale w przypadku kwestii związanych ze środowiskiem i roślinami nastąpiło przesunięcie z silnego do umiarkowanego wpływu.

Kanały informacyjne – ponad połowa (55%) respondentów wskazuje telewizję jako jedno z głównych źródeł informacji o zagrożeniach związanych z żywnością. Jest to nadal najwyższy wynik spośród wszystkich kanałów, ale oznacza spadek o 6 punktów procentowych w porównaniu z 2022 r. Na drugim i trzecim miejscu znalazły się rozmowy z rodziną, przyjaciółmi, sąsiadami lub współpracownikami (42%) oraz wyszukiwarki internetowe (38%). Sieci społecznościowe i blogi są wykorzystywane przez 25% respondentów, co stanowi wzrost o 4 punkty procentowe w porównaniu z ostatnim badaniem.

24 wrzesień, 2025/ EFSA/ UE.
https://www.efsa.europa.eu

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

UE zatwierdza nawozy RENURE

23-wrz-2025

Państwa członkowskie popierają wniosek Komisji dotyczący zezwolenia na stosowanie RENURE (REcovered Nitrogen from manURE – azot odzyskany z odchodów zwierzęcych), co pozwoli rolnikom obniżyć koszty, a jednocześnie chronić środowisko.