Te i inne wyniki dotyczące czynników wpływających na wybory żywieniowe w Europie można znaleźć w nowym „Badaniu Eurobarometru 2025 dotyczącym bezpieczeństwa żywności w UE”. EFSA przeprowadza to badanie co trzy lata, a w tym roku obejmuje ono jednocześnie 27 państw członkowskich UE i 7 krajów kandydujących do UE.
Około 7 na 10 Europejczyków twierdzi, że osobiście interesuje ich bezpieczeństwo żywności, a bezpieczeństwo żywności zajmuje trzecie miejsce (46%) wśród czynników wpływających na wybory żywieniowe, po kosztach (60%) i smaku (51%).

Znaczenie kosztów wzrosło o dodatkowe 6 punktów procentowych od 2022 r. i było najważniejszym czynnikiem w 20 państwach członkowskich UE, co podkreśla ciągłe trudności wielu osób w Europie z zaspokojeniem podstawowych potrzeb.
Najczęstszym powodem nieprzestrzegania informacji dotyczących bezpieczeństwa żywności jest przekonanie, że sprzedawana żywność jest bezpieczna, co stwierdziło czterech na dziesięciu (41%) Europejczyków, a następnie wystarczająca wiedza, aby uniknąć lub ograniczyć ryzyko związane z żywnością (30%).
Coraz więcej Europejczyków słyszało o 15 konkretnych kwestiach związanych z bezpieczeństwem żywności, o które pytano ich w ankiecie. Najbardziej znane z nich to nadal dodatki do żywności (71%) i pestycydy (67%), co jest zgodne z wynikami poprzednich badań, ale odnotowano znaczny wzrost świadomości w zakresie chorób zwierząt (65%, wzrost o 5 punktów procentowych), mikroplastików w żywności (63%, wzrost o 8 punktów procentowych) i zatruć pokarmowych (62%, wzrost o 5 punktów procentowych).
Największe obawy konsumentów wśród tych kwestii nadal budzą pestycydy (39%), antybiotyki/hormony/sterydy w mięsie (36%) oraz dodatki do żywności (35%), chociaż ich udział nieznacznie spadł od 2022 r.
Największy wzrost zainteresowania odnotowano w przypadku mikroplastików w żywności, które budzą obawy 33% respondentów, co stanowi wzrost o 4 punkty procentowe od ostatniego badania.
Zdrowie ludzi i zdrowie zwierząt/roślin – podobnie jak w 2022 r. większość obywateli UE uważa, że kwestie związane ze zwierzętami (53%) i środowiskiem (51%) mają silny wpływ na zdrowie ludzi, ale w przypadku kwestii związanych ze środowiskiem i roślinami nastąpiło przesunięcie z silnego do umiarkowanego wpływu.
Kanały informacyjne – ponad połowa (55%) respondentów wskazuje telewizję jako jedno z głównych źródeł informacji o zagrożeniach związanych z żywnością. Jest to nadal najwyższy wynik spośród wszystkich kanałów, ale oznacza spadek o 6 punktów procentowych w porównaniu z 2022 r. Na drugim i trzecim miejscu znalazły się rozmowy z rodziną, przyjaciółmi, sąsiadami lub współpracownikami (42%) oraz wyszukiwarki internetowe (38%). Sieci społecznościowe i blogi są wykorzystywane przez 25% respondentów, co stanowi wzrost o 4 punkty procentowe w porównaniu z ostatnim badaniem.
24 wrzesień, 2025/ EFSA/ UE.
https://www.efsa.europa.eu