Eksport produktów rolno-spożywczych z UE wzrósł do 19,6 mld EUR w lutym 2025 r., nieznacznie więcej niż w poprzednim miesiącu i w porównaniu z rokiem poprzednim. Wzrost eksportu wynikał z wysokich cen kakao i kawy, podczas gdy eksport zbóż spadł. Import spadł o 5% miesiąc do miesiąca do 15,2 mld EUR, ale pozostał znacznie wyższy niż w lutym 2024 r. ze względu na wysokie ceny światowe. W rezultacie nadwyżka w handlu rolno-spożywczym UE wzrosła do 4,4 mld EUR.
Eksport
Eksport produktów rolno-spożywczych z UE osiągnął 19,6 mld EUR w lutym 2025 r., co oznacza wzrost o 3% w ujęciu miesięcznym i wzrost o 1,4% w porównaniu z lutym 2024 roku. W ciągu pierwszych dwóch miesięcy roku eksport był o 984 mln EUR wyższy niż w tym samym okresie w 2024 roku. Wielka Brytania pozostała głównym miejscem przeznaczenia, ze wzrostem o 322 mln EUR (+4%), napędzanym wyższym eksportem kakao, produktów kawowych i roślin wysokobiałkowych.

Silny wzrost cen kakao i kawy wspierał eksport produktów rolno-spożywczych z UE na początku 2025 roku. Produkty związane z kakao odnotowały wzrost o 758 mln EUR (+52%), a następnie wyroby cukiernicze (329 mln EUR, +19%) i nabiał (158 mln EUR, +5%). Eksport zbóż odnotował jednak spadek ze względu na malejące wolumeny (767 mln EUR, -30%). Eksport przetworów z owoców, orzechów i warzyw zmniejszył się z powodu zmniejszonych ilości, a eksport oliwy z oliwek spadł, głównie z powodu spadku cen.
Import
Import produktów rolno-spożywczych do UE wyniósł 15,2 mld EUR w lutym 2025 r., co oznacza spadek o 5% w porównaniu ze styczniem, ale nadal jest o 15% wyższy niż w ubiegłym roku ze względu na wysokie światowe ceny, zwłaszcza kakao i kawy. Import z Wybrzeża Kości Słoniowej (733 mln EUR, +73%), Chin (447 mln EUR, +32%), Kanady (344 mln EUR, +80%) i Australii (330 mln EUR, +149%) gwałtownie wzrósł, odzwierciedlając zwiększone ilości i ceny kluczowych towarów.
Wysokie ceny kakao, kawy, owoców i orzechów spowodowały wzrost wartości importu do UE na początku 2025 roku. Samo kakao i kawa przyczyniły się do wzrostu o 2,5 mld EUR (+59%), podczas gdy owoce i orzechy dodały kolejne 772 mln EUR (+20%). Import nasion oleistych i oliwy z oliwek spadł, głównie z powodu spadających cen, podczas gdy import cukru spadł, głównie z powodu zmniejszonych ilości.
5 czerwca 2025 r./ Komisja Europejska/ Unia Europejska.
https://agriculture.ec.europa.eu