Indeks cen mięsa FAO wyniósł w czerwcu średnio 126,0 punktów, wzrastając o 2,6 punktu (2,1%) w porównaniu z majem i o 7,9 punktu (6,7%) w porównaniu z wartością sprzed roku, co oznacza nowy rekordowy poziom.

Wzrost ten był spowodowany wyższymi cenami we wszystkich kategoriach mięsa, z wyjątkiem drobiu. Światowe ceny wołowiny osiągnęły nowy szczyt, odzwierciedlając zmniejszone dostawy eksportowe z Brazylii i silny popyt ze strony Stanów Zjednoczonych Ameryki, co wywarło presję na wzrost australijskich cen eksportowych. Notowania wieprzowiny wzrosły ze względu na silny globalny popyt importowy przy stabilnych dostawach, podczas gdy ceny mięsa owczego gwałtownie wzrosły trzeci miesiąc z rzędu, wspierane przez stabilny popyt międzynarodowy i niższe możliwości eksportowe z Oceanii.


Z kolei ceny mięsa drobiowego nadal spadały, pod presją dużych dostaw krajowych w Brazylii po wprowadzeniu ograniczeń eksportowych po wykryciu grypy ptaków o wysokiej zjadliwości (HPAI) w połowie maja. Jednak wpływ ten został częściowo zniwelowany w dalszej części miesiąca, ponieważ status Brazylii jako kraju wolnego od HPAI został przywrócony po 28-dniowym okresie bez nowych ognisk choroby w gospodarstwach komercyjnych, co skłoniło niektórych partnerów handlowych do złagodzenia ograniczeń i spowodowało stopniowe ożywienie popytu na import.
4 lipca, 2025/ FAO.
https://www.fao.org