Indeks cen mięsa FAO wyniósł w kwietniu średnio 121,6 punktu, co oznacza wzrost o 3,7 punktu (3,2%) w porównaniu z marcem i o 5,0 punktu (4,3%) więcej niż rok wcześniej.

Międzynarodowe notowania mięsa wzrosły we wszystkich kategoriach, przy czym największy wzrost odnotowały ceny wieprzowiny. Wzrost ten był wspierany przez wyższe notowania w Unii Europejskiej ze względu na silniejszy globalny popyt importowy, po przywróceniu statusu wolnego od pryszczycy w Niemczech i zniesieniu powiązanych ograniczeń przez importerów, dodatkowo wzmocniony przez zwiększony popyt sezonowy związany ze świętami wielkanocnymi.


Ceny wołowiny również wzrosły, szczególnie w Australii i Brazylii, przy stałym popycie importowym i ograniczonej globalnej dostępności.
Ceny mięsa owczego również wzrosły, odzwierciedlając duże zainteresowanie zakupami na kluczowych rynkach.
W międzyczasie ceny mięsa drobiowego wzrosły umiarkowanie, zwłaszcza w Brazylii, gdzie silny popyt zewnętrzny i spowolnienie przetwórstwa związane ze świętami ograniczyły dostawy na eksport i zwiększyły presję na wzrost cen.
2 maja, 2025/ FAO.
https://www.fao.org