Indeks cen mięsa FAO wyniósł średnio 124,6 punktu w maju, co oznacza wzrost o 1,6 punktu (1,3%) w porównaniu ze skorygowaną wartością z kwietnia i 7,9 punktu (6,8%) powyżej poziomu sprzed roku. Wzrost ten był spowodowany wyższymi międzynarodowymi cenami bydła, mięsa owczego i wieprzowiny, które z nadwyżką zrekompensowały spadek notowań mięsa drobiowego.

Ceny mięsa owczego wzrosły, napędzane wyższymi notowaniami w Oceanii, wspieranymi przez silny globalny popyt importowy, zwłaszcza z Chin, Bliskiego Wschodu i Europy.

Ceny wieprzowiny również wzrosły, wspierane przez rosnący globalny popyt i gwałtownie rosnące niemieckie ceny eksportowe po odzyskaniu przez ten kraj statusu kraju wolnego od pryszczycy.

Globalne ceny wołowiny wzrosły do nowego historycznego maksimum, przy solidnym globalnym popycie i ograniczonych dostawach eksportowych w głównych krajach producenckich.
Z kolei ceny mięsa drobiowego spadły, osłabione przez niższe notowania w Brazylii, gdzie wykrycie ptasiej grypy o wysokiej zjadliwości na komercyjnej farmie w połowie maja doprowadziło do zakazów importu przez kilka głównych krajów importujących, co spowodowało dużą nadwyżkę dostaw i presję na spadek cen.
6 czerwca, 2025/ FAO.
https://www.fao.org/