Ta zawartość jest dostępna dla zarejestrowanych użytkowników.
Możesz zarejestrować się i zalogować, aby uzyskać bezpłatny dostęp do wszystkich treści na 3trzy3.pl

X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Kolejny rekordowy poziom indeksu cen mięsa FAO we wrześniu

Wzrost ten odzwierciedlał wyższe światowe ceny mięsa wołowego i baraniny, podczas gdy notowania cen mięsa wieprzowego i drobiowego pozostały zasadniczo stabilne.

8 październik 2025
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

We wrześniu indeks cen mięsa FAO osiągnął średnią wartość 127,8 punktów, co stanowi wzrost o 0,9 punktu (0,7%) w stosunku do skorygowanego poziomu z sierpnia i o 7,9 punktu (6,6%) w stosunku do poziomu sprzed roku, osiągając nowy rekordowy poziom.

Indeks cen mięsa FAO. Źródło: FAO.
Indeks cen mięsa FAO. Źródło: FAO.

Ceny wołowiny osiągnęły najwyższy poziom w historii, wspierane przez silny popyt w Stanach Zjednoczonych, gdzie ograniczona podaż krajowa i korzystna różnica cenowa nadal sprzyjały importowi, zwłaszcza z Australii, gdzie ceny wzrosły. Ceny wołowiny w Brazylii również wzrosły, wspierane przez silny popyt globalny, który zrównoważył ograniczony dostęp do rynku Stanów Zjednoczonych po nałożeniu wyższych ceł.

Światowe notowania cen mięsa owczego gwałtownie wzrosły w wyniku solidnego globalnego popytu importowego przy ograniczonej dostępności eksportowej z Oceanii.

Ceny wieprzowiny pozostały stabilne, ponieważ większy popyt na brazylijską wieprzowinę na rynkach alternatywnych zrównoważył zmniejszony zakup przez Chiny. W Unii Europejskiej wpływ nowych ceł nałożonych przez Chiny na ceny eksportowe wieprzowiny pozostał ograniczony.

Indeks cen wieprzowiny FAO. Źródło: FAO.
Indeks cen wieprzowiny FAO. Źródło: FAO.

Ceny mięsa drobiowego pozostały stabilne, odzwierciedlając względną równowagę na rynkach światowych, pomimo ograniczeń importowych związanych z lokalnymi ogniskami wysoce zjadliwej grypy ptaków.

3 październik, 2025/ FAO.
https://www.fao.org

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły