We wrześniu indeks cen mięsa FAO osiągnął średnią wartość 127,8 punktów, co stanowi wzrost o 0,9 punktu (0,7%) w stosunku do skorygowanego poziomu z sierpnia i o 7,9 punktu (6,6%) w stosunku do poziomu sprzed roku, osiągając nowy rekordowy poziom.

Ceny wołowiny osiągnęły najwyższy poziom w historii, wspierane przez silny popyt w Stanach Zjednoczonych, gdzie ograniczona podaż krajowa i korzystna różnica cenowa nadal sprzyjały importowi, zwłaszcza z Australii, gdzie ceny wzrosły. Ceny wołowiny w Brazylii również wzrosły, wspierane przez silny popyt globalny, który zrównoważył ograniczony dostęp do rynku Stanów Zjednoczonych po nałożeniu wyższych ceł.

Światowe notowania cen mięsa owczego gwałtownie wzrosły w wyniku solidnego globalnego popytu importowego przy ograniczonej dostępności eksportowej z Oceanii.
Ceny wieprzowiny pozostały stabilne, ponieważ większy popyt na brazylijską wieprzowinę na rynkach alternatywnych zrównoważył zmniejszony zakup przez Chiny. W Unii Europejskiej wpływ nowych ceł nałożonych przez Chiny na ceny eksportowe wieprzowiny pozostał ograniczony.

Ceny mięsa drobiowego pozostały stabilne, odzwierciedlając względną równowagę na rynkach światowych, pomimo ograniczeń importowych związanych z lokalnymi ogniskami wysoce zjadliwej grypy ptaków.
3 październik, 2025/ FAO.
https://www.fao.org