Indeks cen mięsa FAO wyniósł średnio 124,6 punktu w listopadzie, co oznacza spadek o 1,0 punktu (0,8%) w porównaniu ze skorygowaną wartością z października, pozostając jednocześnie o 5,8 punktu (4,9%) powyżej poziomu sprzed roku. Miesięczny spadek był nadal napędzany niższymi cenami mięsa wieprzowego i drobiowego, podczas gdy notowania wołowiny pozostawały zasadniczo stabilne, a ceny mięsa owczego wzrosły.
Notowania mięsa drobiowego spadły, ponieważ wartości eksportowe Brazylii obniżyły się w warunkach obfitej podaży eksportowej oraz silniejszej globalnej konkurencji. Spadek ten został dodatkowo wzmocniony działaniami mającymi na celu odzyskanie udziałów rynkowych po zniesieniu przez kluczowe kraje importujące zakazów handlowych związanych z wysoce zjadliwą grypą ptaków (HPAI), w tym przez Chiny, które zniosły swoje restrykcje na początku listopada.

Ceny mięsa wieprzowego również uległy obniżeniu, głównie w wyniku niższych notowań w Unii Europejskiej, przy obfitej podaży i osłabionym popycie, zwłaszcza ze strony Chin, po wprowadzeniu ceł importowych na początku września.

Indeks cen mięsa wieprzowego FAO. Źródło: FAO.
Tymczasem zniesienie ceł na import wołowiny do Stanów Zjednoczonych złagodziło presję wzrostową na ceny, szczególnie w odniesieniu do produktów z Australii, ponieważ główni eksporterzy dążyli do utrzymania konkurencyjności, co sprawiło, że globalne ceny wołowiny pozostały w dużej mierze stabilne.
Z kolei ceny mięsa owczego wzrosły, wspierane przez solidny globalny popyt importowy.
Grudzień 5, 2025/ FAO.
https://www.fao.org





