Na rynku spożywczym Unii Europejskiej coraz częściej pojawia się żywność wyprodukowana wyłącznie ze składników pochodzenia roślinnego, które wyglądem, smakiem i konsystencją przypominają produkty pochodzenia zwierzęcego. Ta żywność pochodzenia roślinnego jest często etykietowana przy użyciu nazw produktów takich jak mięso, jaja, miód, ryby i ich pochodne, co może wprowadzać konsumentów w błąd.
Ochrona nazw została już dawno ustanowiona na poziomie UE w sektorze mleczarskim, poprzez zastrzeżoną liczbę nazw zawartą w rozporządzeniu (UE) nr 1308/2013. Nie ma jednak innej równoważnej ochrony nazw żywności na poziomie europejskim, więc Hiszpania, wraz z jedenastoma innymi państwami członkowskimi (Czechy, Austria, Węgry, Włochy, Słowacja, Francja, Irlandia, Luksemburg, Malta, Portugalia i Rumunia), formalnie zwróciła się do Komisji Europejskiej o wniosek legislacyjny w celu zapewnienia ochrony tradycyjnych nazw żywności pochodzenia zwierzęcego.

24 czerwca 2025 r./ Consilium/ Unia Europejska.
https://data.consilium.europa.eu