Ta zawartość jest dostępna dla zarejestrowanych użytkowników.
Możesz zarejestrować się i zalogować, aby uzyskać bezpłatny dostęp do wszystkich treści na 3trzy3.pl

X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Podroby stanowią obecnie ponad 50% chińskiego importu wieprzowiny

Do czerwca 54% wieprzowiny importowanej do Chin stanowiły podroby, kategoria, która zyskuje coraz większą popularność w porównaniu z mięsem.

1 sierpień 2025
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Chiny zaimportowały 1,15 mln ton mięsa i podrobów wieprzowych w okresie od stycznia do czerwca 2025 r., zgodnie z danymi opublikowanymi przez Generalną Administrację Celną Chin. Wartość ta stanowi wzrost o 3,6% w porównaniu z pierwszą połową 2024 r., kiedy import osiągnął 1,11 mln ton. Chociaż wzrost ten nie jest szczególnie duży, oznacza on odwrócenie trendu spadkowego obserwowanego w pierwszej połowie 2024 r. w porównaniu z analogicznym okresem 2023 r.

Z 1,15 mln ton produktów wieprzowych zaimportowanych przez Chiny w pierwszej połowie 2025 r. 620 000 ton stanowiły podroby, co stanowi 54% całości. Udział ten potwierdza konsolidację podrobów jako dominującej kategorii w imporcie wieprzowiny do Chin. Oprócz wzrostu o 3,3% rok do roku w porównaniu z 2024 r., potwierdzają to trendy historyczne: w 2020 r. podroby stanowiły zaledwie 25% całkowitego importu wieprzowiny zarówno w pierwszej połowie, jak i w całym roku, a ich udział stale rósł, stabilizując się na poziomie powyżej 50% w ciągu ostatnich dwóch lat.

Porównanie importu mięsa wieprzowego i podrobów do Chin w pierwszej połowie roku.
Źródło: 333 na podstawie danych Generalnej Administracji Celnej Chin.
Porównanie importu mięsa wieprzowego i podrobów do Chin w pierwszej połowie roku.
Źródło: 333 na podstawie danych Generalnej Administracji Celnej Chin.

28 lipca 2025 r./Redakcja 333 na podstawie danych Generalnej Administracji Celnej Chin..

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji