TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Polska: dobre wyniki eksportu polskiej żywności

Polski eksport żywności w 2018 roku osiągnął historyczną wartość.

7 luty 2019
TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Z badań zleconych przez de Heus wynika, że wartość eksportu polskiej żywności w 2018 roku przekroczy 29 mld euro, co jest historycznym wynikiem. Dla porównania jeszcze w 2004 roku wartość eksportu polskiej żywności wynosiła 5,4 mld euro.

Polska żywność wciąż jeszcze nie ma wyrobionej mocnej, rozpoznawalnej marki, która byłaby kojarzona w Europie i na całym świecie. Dlatego polscy producenci żywności, żeby rozwijać się na zagranicznych rynkach, muszą cały czas utrzymywać wysoką jakość i konkurencyjną, niską cenę, powiedział Sylwester Mierzejewski z Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka.

Łukasz Dominiak, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa, potwierdza, że konsumenci, zarówno w Polsce, jak i w Europie, szukają już przede wszystkim produktów o wyższym standardzie." Mam tu na myśli kurczaka wolnowybiegowego czy kurczaka w jakimś zakresie ekologicznego. Wyraźnie widać, że taki rynek rośnie, chociażby po ofercie sklepów."

środa 6 lutego 2019 r. / PFPZ/ Polska www.pfpz.pl

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

nie prenumerujesz tej listy

zaloguj się do listy