X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Polska: GUS- trendy w produkcji zwierzęcej

Najnowsze dane pochodzące z Głównego Urzędu Statystycznego pokazują, że w 2021 roku produkcja zwierząt rzeźnych, niż w 2010r.

24 marzec 2023
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Najnowsze dane pochodzące z Głównego Urzędu Statystycznego pokazują, że w 2021 roku produkcja zwierząt rzeźnych (kg w wadze żywej na 1 ha użytków rolnych) była znacznie większa, niż w roku 2010 (466,3kg) vs. 350,3 kg), ale nieco niższa niż w 2020r, kiedy wynosiła 484,3kg/1ha. Produkcja świń (kg/1ha) na przestrzeni tych lat pozostaje niemal taka sama, wynosząc 160,2kg.

Widoczny jest natomiast trend wzrostowy w zakresie produkcji wieprzowiny na 1 mieszkańca. 2021 roku wyniosła ona 49,2 kg per capita, czyli o około 1 kg więcej niż w roku 2012 i 2020. Produkcja wołowiny na 1 mieszkańca była nieco mniejsza niż w 202r (14,6 vs 14,8 kg), ale znacznie większa niż w 1010r (10,1kg). W 2021 roku zaobserwowano spadek produkcji drobiu per capita (68,7 kg w 2021r vs 73,4 kg w 2020r). Z kolei jest to i tak niemal dwa razy więcej, niż w 2010r., kiedy produkcja per capita wynosiła 35,8kg.

Ogólny trend w ilości utrzymywanych zwierząt gospodarskich (bydło, świnie, owce) wskazują na utrzymywanie się trendu wzrostowego, widocznego po 2015 r. W 2010r. było to w sumie 7158 tys. sztuk, następnie w 2015: 6740 tys. sztuk, w 2020: 6961 tys. sztuk, a w 2021: 7694 tys. sztuk ( w sztukach przeliczeniowych dużych). Wzrost odnotowano w pogłowiu bydła i owiec, natomiast pogłowie świń odnotowuje stały trend spadkowy (15244,4 w 2010r. vs 10242,4 w grudniu 2021r.)

Najwięcej świń utrzymywanych jest w Polsce w woj. wielkopolskim (4209,7 tys sztuk w 2021r.), następnie woj. mazowieckie (1270,6 tys. sztuk).

23 marca 2023 r. /Główny Urząd Statystyczny/ Polska www.stat.gov.pl

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji