X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Polska: komunikat w sprawie działań IW w okresie 2-29 września

We wrześniu 2014r. , wramach programu " Zero Tolerancji" terenowe organy Inspekcji Weterynaryjnej na terenie całej Polski przeprowadziły w sumie 2814 kontroli.

6 październik 2014
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

We wrześniu 2014r. terenowe organy Inspekcji Weterynaryjnej na terenie całej Polski przeprowadziły w sumie 2814 kontroli w rzeźniach, zatwierdzonych zakładach przetwórstwa spożywczego, chłodniach składowych, punktach skupu zwierząt, pośredników w handlu zwierzętami, środków transportu środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego oraz środków transportu zwierząt do 8h.
W wyniku powyższych kontroli ujawniono 11 prowadzonych nielegalnie działalności. Przypadki te dotyczyły m. in.: produkcji środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego, skupu zwierząt, rozbioru oraz transportu zwierząt.
W związku z tym nałożono w drodze decyzji administracyjnej 4 kary pieniężne na łączną sumę 38 100zł (nałożenie kolejnej jest w toku), 9 spraw przekazano do organów ścigania, 2 sprawy zgłoszono do urzędu skarbowego.
W drodze decyzji administracyjnej nałożono:
33 kary pieniężne na łączną sumę 109 600zł, nałożenie 36 kolejnych jest w toku; 69 mandatów na łączną kwotę 16 750zł; 12 spraw przekazano do organów ścigania, przekazanie kolejnej jest w toku; wydano 8 decyzji administracyjnych o zawieszeniu/zakazie działalności i/lub wykreśleniu z rejestru, wydanie 12 kolejnych jest w toku; w stosunku do 9 urzędowych lekarzy weterynarii uchylono wyznaczenie (uchylenie 2 kolejnych jest w toku); 1 sprawę przekazano właściwemu terenowo powiatowemu lekarzowi weterynarii; 2 sprawy zgłoszono do urzędu skarbowego; wygenerowano 1 powiadomienie w systemie RASFF dotyczące użycia produktu poterminie przydatności do spożycia do wytworzenia produktu gotowego do spożycia.

czwartek 2 październik 2014/ GIW/ Polska
www.wetgiw.gov.pl

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji