X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Polska: nowe kierunki dla eksportu polskiej żywności

Polski eksport wzrósł o 6,3% w stosunku do analogicznego okresu w roku poprzednim.

31 sierpień 2015
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Dane GUS dotyczące polskiego eksportu za I półrocze 2015 roku, są pozytywne. Polski eksport wzrósł o 6,3% w stosunku do analogicznego okresu w roku poprzednim.

Dodatni bilans wyniósł prawie 12 mld złotych, przy ponad 4 mld złotych deficytu przed rokiem. Sektor rolny znacząco się do tego przycznił, zajmuje trzecią pozycję z 13% udziałem. Odnotowano 6,4% wzrost wartości eksportu artykułów rolno-spożywczych w minionym półroczu, przy wzroście importu jedynie o 1,9%. Oznacza to 17,7% wzrost dodatniego salda wymiany tymi produktami.

Jeśli chodzi o wieprzowinę to uzgodniono świadectwa zdrowia na wywóz do Egiptu (mięso wieprzowe b/k, wyroby i produkty wieprzowe) i Japonii (świnie hodowlane).

Ponadto uzgodnienia świadectw zdrowia dotyczyły Algierii, Azejberdżanu, Carnogóry, Indii, Kazachstanu, Kirgistanu, Macedonii, Maroka, Meksyku, Nowej Zelandii, Panamy, Serbii, Singapuru, Tadżykistanu, Tajlandii, Tajwanu, Tunezji, Turcji, Ukrainy i USA. W efekcie nasze produkty obecne są już na 73 rynkach, nie licząc całego rynku Unii Europejskiej.

Przewiduje się dalsze zwiększeniu eksportu w II połowie roku.

czwartek 20 sierpnia 2015r. /PolskieMieso/ Polska www.polskie-mieso.pl

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji