Czytaj ten artykuł w:

Rola handlu międzynarodowego i podróży w transgranicznym rozprzestrzenianiu się chorób świń

Ponieważ globalizacja zwiększa wzajemne powiązania między krajami, gospodarkami i przemysłem, wprowadzenie chorób nadal pozostanie znaczącym zagrożeniem dla sektora hodowlanego i handlu zwierzętami i produktami zwierzęcymi, a także źródłem utrzymania rolników, bezpieczeństwa żywności i zdrowia publicznego .

środa 13 marzec 2019 (4 miesięcy 9 dni temu)
polubienia

Globalny sektor trzody chlewnej, z jego wielkością i dychotomią między typem produkcji a poziomem bezpieczeństwa biologicznego, jest szczególnie podatny na przenoszenie transgraniczne chorób zwierząt, takich jak afrykański i klasyczny pomór świń, pryszczyca lub zespół rozrodczo-oddechowy świń. Wszystko to stanowi stałe zagrożenie dla zdrowia świń, głównie w wyniku formalnego i nieformalnego handlu międzynarodowego.

Zainspirowany metodologią oceny ryzyka, FAO sklasyfikował i przedstawił przegląd różnych metod wprowadzania i ekspozycji chorób świń, zilustrowanych wieloma przykładami. Ścieżki introdukcji chorób można zaklasyfikować jako formalne międzynarodowe (żywe zwierzęta i produkty), nieformalny handel międzynarodowy (żywe zwierzęta i produkty) i rozprzestrzeniać się poprzez sprzęt. Formalny handel trzodą chlewną i produktami wieprzowymi jest regulowany przez ustawodawstwo i środki chroniące populacje zwierząt przed chorobami egzotycznymi. Dużo trudniej jest kontrolować transgraniczną transmisję chorób świń pochodzących z nieformalnego handlu, co pociąga za sobą nielegalny przemyt, ale także nieformalny transgraniczny transfer zwierząt i produktów na własny użytek lub w ramach nieformalnych łańcuchów rynkowych. Produkty mięsne są najczęściej zaangażowane w rozprzestrzenianie transgraniczne, na dalszych miejscach jest sprzęt i żywe zwierzęta, które są trudne do przemycania.

Oceny ryzyka mogą pomóc w identyfikacji ścieżek wprowadzania i narażenia na patogeny. Jednak ilościowe informacje na temat nieformalnych ścieżek wprowadzania chorób są bardzo rzadkie i często niekompletne, co utrudnia oszacowanie rzeczywistej wielkości ryzyka. Niemniej jednak wiedza ta ma zasadnicze znaczenie dla ustanowienia opartych na ryzyku programów uświadamiania, zapobiegania i nadzoru, które odpowiadają rzeczywistości. Jest to szczególnie istotne obecnie, ponieważ ASF rozprzestrzenia się w nowych regionach i krajach.

Tekst został opublikowany w BMC Veterinary Research, recenzowanym czasopiśmie naukowym (Beltran-Alcrudo et al., 2019)

piątek 8 maarca, 2019/ FAO.
http://www.fao.org

Komentarz do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Niezarejestrowany użytkownik 333?Zarejestruj sięszybko i bezpłatnie i uzyskaj dostęp do wszystkich serwisówJesteś zarejestrowany w 333?WEJDŹKliknij tu jeśli zapomniałeś hasła, wyślemy je do Ciebie

tags

Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

nie prenumerujesz tej listy

19-lip-201912-lip-201905-lip-201928-cze-2019

zaloguj się do listy

Niezarejestrowany użytkownik 333?Zarejestruj sięszybko i bezpłatnie i uzyskaj dostęp do wszystkich serwisówJesteś zarejestrowany w 333?WEJDŹKliknij tu jeśli zapomniałeś hasła, wyślemy je do Ciebie