X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Unia Europejska: Doroczny Raport RASFF (WSSE) 2013

Z 3 205 zgłoszeń przekazywanych w RASFF w 2013 roku, zdecydowana większość (2 710, 84,6%) dotyczyła żywności, 272 dotyczyła paszy (8,5%) i 223 powiadomienia dotyczyły materiałów do kontaktu z żywnością (6,9%).

17 czerwiec 2014
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Oprócz swojej głównej roli zapewnienia bezpieczeństwa żywności od jej powstania 35 lat temu, 2013 Roczny raport RASFF (WSSE- Wspólnotowy System Wczesnego Ostrzegania w zakresie żywności i pasz), pokazuje, że jest kluczowym narzędziem do prześledzenia i wycofania produktów, w których wykryto oszustwa.

Roczne sprawozdanie obejmuje okres sprawozdawczy 2013 r., gdzie w sumie zostało przekazane do rozpatrzenia 3 205 zgłoszeń, z których 596 zakwalifikowano jako ostrzeżenia, 442 jako informacje do obserwacji, 705 jako powiadomienie informacyjne i 1 462 jako zatrzymanie na granicy. Te oryginalne powiadomienia doprowadziły do 5 158 zgłoszeń uzupełniających, stanowiących średnio 1,6 uzupełnienia do pierwotnego zgłoszenia. Powiadomienia następcze mogą prowadzić do szeregu działań, na przykład: odwołania, wycofania, przejęcia i zniszczenia produktów spożywczych. Ogólna liczba powiadomień przekazywanych poprzez RASFF w 2013 roku w porównaniu do 2012 r. zmniejszyła się o 9%.

Niektóre z najważniejszych kwestii dotyczyło przenoszenia przez żywność wirusa zapalenia wątroby typu A, którego znaleziono w mieszankach jagód i truskawek, działań niepożądanych wywołanych przez suplementy diety z potencjalnie niebezpiecznych składników, E.coli produkujące shigatoksynę (STEC) w mięsie i pozostałości pestycydów w produktach roślinnych.

Z 3 205 zgłoszeń przekazywanych w RASFF w 2013 roku, zdecydowana większość (2 710, 84,6%) dotyczyła żywności, 272 dotyczyła paszy (8,5%) i 223 powiadomienia dotyczyły materiałów do kontaktu z żywnością (6,9%).

piątek 13 czerwca, 2014/ EC/ Unia Europejska
http://europa.eu/rapid

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji