Czytaj ten artykuł w:

USDA zawiesza import wieprzowiny z Polski

Departament ds. Zdrowia Zwierząt i Roślin USDA zawiesił przywóz świeżej i mrożonej wieprzowiny i produktów wieprzowych z Polski, dopełniając przegląd protokołów eksportowych Polski.

poniedziałek 22 październik 2018 (11 miesięcy 26 dni temu)
polubienia

Z powodu przypadków afrykańskiego pomoru świń (ASF), Polska ustanowiła strefy kontrolowane lub ograniczone, a jedynie obiekty zlokalizowane w określonych strefach mogą eksportować świeże i mrożone mięso wieprzowe do USA.


Według USDA:

"Nasza wstępna ocena mówi, że minimalne ryzyko dla zdrowia zwierząt stwarzają jakiekolwiek produkty wieprzowe importowane niedawno do USA z Polski, nie ma ryzyka dla zdrowia ludzkiego, ponieważ ludzie nie są podatni na ASF.

W ramach rutynowego przeglądu bieżących działań zwrócono naszą uwagę, że jeden polski zakład eksportujący wieprzowinę do Stanów Zjednoczonych dokonał tego wbrew rygorystycznym wymogom, aby zapobiegać rozprzestrzenianiu się poważnych chorób zwierząt gospodarskich, takich jak ASF. Sprawdzamy również protokoły dla drugiego polskiego obiektu w tym czasie. Aby dać nam czas na zapewnienie, że wszystkie polskie zakłady eksportujące wieprzowinę i produkty wieprzowe do USA działają zgodnie z naszymi wymogami importowymi, zawiesiliśmy rejestrację wszystkich świeżych i mrożonych wieprzowiny z Polski do czasu zakończenia naszej oceny.

Celem naszego przeglądu jest zapewnienie spójności z rygorystycznymi, długotrwałymi zabezpieczeniami, które chronią zdrowie zwierząt w Stanach Zjednoczonych przed ASF. USDA stosuje serię zabezpieczeń przed chorobami zwierzęcymi, takimi jak ASF, w tym ograniczenie dostępu wieprzowiny i wieprzowiny z krajów lub regionów dotkniętych ASF.

Departament Lotnictwa Cywilnego USA współpracuje również z pracownikami służb celnych i straży granicznej w celu usprawnienia kontroli bezpieczeństwa bagażu pasażerów z Polski w celu zagwarantowania, że towary nie zostaną dostarczone do USA.

Komentarz Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Strona polska stanowczo nie zgadza się ze stanowiskiem strony amerykańskiej, gdyż wysyłki mięsa wieprzowego prowadzone są zgodnie z ustalonymi warunkami, tj. ze stref nie objętych formalnymi restrykcjami nałożonymi przez UE w związku z ASF.

Należy podkreślić, iż regionalizacja ASF jest zawsze konsultowana z Komisją Europejską, zaś mimo wystąpienia w Polsce ASF w 2014 r. eksport mięsa wieprzowego do USA był kontynuowany, a wszystkie dotychczasowe wysyłki z Polski były akceptowane przez służby amerykańskie. Audyty służb amerykańskich przeprowadzane w Polsce w sektorze wieprzowiny nie kwestionowały zasad regionalizacji ASF.

Nieprawdziwe doniesienia amerykańskich mediów dotyczące rzekomych wysyłek mięsa ze świń pochodzących ze stref objętych restrykcjami ASF, podważają zaufanie odbiorców amerykańskich do polskich produktów.

Główny Lekarz Weterynarii 19 października 2018 r. przekazał stronie amerykańskiej oficjalne pismo z odpowiedzią na zarzuty APHIS i prośbą o zniesienie zakazu importu. Potwierdzono, że kwestionowane zakłady położone są w strefach wolnych, mimo że otoczone są obszarami objętymi restrykcjami ASF. Wskazano ustalone zasady tworzenia stref objętych ograniczeniami ASF w UE oraz zasady wydzielania z takich stref gmin miejskich, w których nie ma gospodarstw utrzymujących świnie ani dzików zakażonych ASF. Ponadto przypomniano, że w 2017 r. w wyniku negocjacji ze stroną amerykańską dotyczących definicji stref objętych restrykcjami ASF, strona polska zgodziła się wprowadzić dodatkowe ograniczenia przy eksporcie do USA wyłączając z możliwości eksportu świnie i zakłady nie tylko pochodzące z stref::niebieskiej i czerwonej, ale także ze strefy żółtej.

Główny Lekarz Weterynarii zwrócił się dodatkowo z prośbą o dopuszczenie przesyłek które są w drodze do USA oraz produktów mięsnych wieprzowych poddanych obróbce termicznej.

czwartek 18 października, 2018/ USDA/ United States.
https://content.govdelivery.com ; wtorek 22 paździenrika 2018 /MRiRW/ www.minrol.gov.pl

pokrewne artykuły

Komentarz do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Niezarejestrowany użytkownik 333?Zarejestruj sięszybko i bezpłatnie i uzyskaj dostęp do wszystkich serwisówJesteś zarejestrowany w 333?WEJDŹKliknij tu jeśli zapomniałeś hasła, wyślemy je do Ciebie

tags

Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

nie prenumerujesz tej listy

11-paź-201904-paź-201927-wrz-201920-wrz-2019

zaloguj się do listy

Niezarejestrowany użytkownik 333?Zarejestruj sięszybko i bezpłatnie i uzyskaj dostęp do wszystkich serwisówJesteś zarejestrowany w 333?WEJDŹKliknij tu jeśli zapomniałeś hasła, wyślemy je do Ciebie