Nadwyżka handlowa UE w sektorze rolno-spożywczym osiągnęła w lipcu poziom 4,6 mld EUR. Było to o 19% więcej niż w czerwcu, ale mniej niż w tym samym miesiącu ubiegłego roku. Łączna nadwyżka UE za pierwsze siedem miesięcy roku wynosi 26,5 mld EUR. Jest to spadek o 12,2 mld EUR w porównaniu z tym samym okresem w 2024 r., spowodowany głównie wyższymi cenami importu do UE, w szczególności kakao i kawy.
Eksport
W lipcu 2025 r. eksport produktów rolno-spożywczych z UE osiągnął wartość 20,7 mld euro, co stanowi wzrost o 8% w porównaniu z czerwcem i poziom zbliżony do lipca 2024 r. Od stycznia łączna wartość eksportu wyniosła 139,4 mld euro, co stanowi wzrost o 2,7 mld euro (+2%) w porównaniu z tym samym okresem w 2024 r., głównie dzięki wyższym cenom.

Wielka Brytania pozostaje wiodącym rynkiem eksportowym UE, z 23% udziału w całkowitej wartości eksportu (32,4 mld euro) w okresie od stycznia do lipca. Eksport do Wielkiej Brytanii wzrósł o 1,4 mld euro (+5%), głównie dzięki wyższej wartości produktów z kakao, czekolady i nabiału. Za Wielką Brytanią uplasowały się Stany Zjednoczone i Szwajcaria.
Natomiast eksport do Chin spadł o 628 mln EUR (−8%) w porównaniu z rokiem 2024, głównie z powodu mniejszych ilości zbóż. Eksport do Tajlandii również spadł o 278 mln EUR (−28%), częściowo z powodu zmniejszenia eksportu zbóż.
Największy wzrost wartości odnotowano w eksporcie kawy, herbaty, kakao i przypraw, który w okresie od stycznia do lipca wzrósł o 2 mld euro (+34%) w porównaniu z 2024 r., odzwierciedlając 87-procentowy wzrost cen pasty kakaowej, masła kakaowego i proszku kakaowego.
Eksport wyrobów cukierniczych i czekolady wzrósł o 1,2 mld euro (+19%), głównie dzięki 29-procentowemu wzrostowi cen czekolady. Eksport produktów mlecznych wzrósł o 725 mln euro (+6%) dzięki wyższym cenom, pomimo 2-procentowego spadku wolumenu.
Natomiast eksport zbóż spadł w tym samym okresie o 1,6 mld EUR (−20%), głównie z powodu niższych wolumenów (−23%), zwłaszcza w przypadku pszenicy i kukurydzy.
Eksport oliwek i oliwy z oliwek wzrósł o 19% pod względem wielkości, ale niższe ceny (−29%) spowodowały spadek ogólnej wartości eksportu (−671 mln EUR, −15%), choć poziomy pozostają wyższe od tych z 2023 r.
Import
W lipcu 2025 r. import produktów rolno-spożywczych do UE osiągnął wartość 16,1 mld EUR, co stanowi wzrost o 5% w porównaniu z czerwcem i o 10% w porównaniu z lipcem 2024 r. Od stycznia łączna wartość importu wyniosła 113 mld EUR, co stanowi wzrost o 14,9 mld EUR (+15%) w porównaniu z tym samym okresem ubiegłego roku, głównie w wyniku wyższych cen kakao i kawy.
Największy wzrost odnotowano w przypadku importu z Wybrzeża Kości Słoniowej, który wzrósł o 2,2 mld EUR (+59%) w ujęciu rok do roku, co wynikało ze wzrostu cen kakao. Import z Kanady wzrósł o 1,3 mld EUR (+93%) ze względu na wyższy import rzepaku, kukurydzy i pszenicy. Natomiast import z Ukrainy spadł o 1,2 mld EUR (−16%) ze względu na niższy import zbóż.
W okresie od stycznia do lipca import kawy, herbaty, kakao i przypraw wzrósł o 9,2 mld euro (+57%) w porównaniu z rokiem 2024, co wynikało z wyższych cen. Ceny kakao wzrosły niemal dwukrotnie, a kawy o 58%.
Kolejne miejsce zajęły importowane owoce i orzechy, których wartość wzrosła o 2,8 mld euro (+20%) w wyniku wzrostu cen o 11%. Wartość produktów nieprzeznaczonych do spożycia wzrosła o 516 mln euro (+9%), natomiast import słodyczy i czekolady wzrósł o 480 mln euro (+33%). Wartość importu drobiu i jaj wzrosła o 386 mln euro (+28%).
Natomiast import oliwek i oliwy z oliwek spadł o 565 mln euro (−46%) w związku z niższymi cenami i wolumenami.
30 października 2025 r. / Komisja Europejska / Unia Europejska.
https://agriculture.ec.europa.eu/



