W październiku indeks cen mięsa FAO wyniósł średnio 125,0 punktów, co stanowi spadek o 2,5 punktu (2,0%) w porównaniu z wrześniem, ale nadal jest o 5,8 punktu (4,8%) wyższy niż rok temu. Po ośmiu kolejnych miesiącach wzrostów spadek ten był spowodowany gwałtownym spadkiem cen mięsa wieprzowego i drobiowego oraz spadkiem cen mięsa baraniego, częściowo zrównoważonym przez wyższe notowania mięsa wołowego.
Indeks cen wieprzowiny spadł w związku z dużą podażą na rynku światowym, a notowania eksportowe Unii Europejskiej znalazły się pod dodatkową presją spadkową ze względu na słabszy popyt importowy ze strony Chin po wprowadzeniu nowych ceł importowych.

Indeks cen wieprzowiny FAO. Źródło: FAO.

Indeks cen mięsa drobiowego również znacznie spadł, odzwierciedlając niższe ceny eksportowe z Brazylii, gdzie ograniczenia handlowe związane z wysoce zjadliwą grypą ptaków (HPAI) wprowadzone przez Chiny skłoniły eksporterów do przekierowania sprzedaży do miejsc docelowych o niższych cenach.
Indeks cen mięsa owczego spadł, szczególnie w Australii, w związku z pojawieniem się na rynku większej podaży.
Natomiast indeks cen mięsa wołowego nadal rósł, napędzany wyższymi notowaniami z Australii spowodowanymi silnym popytem na rynku światowym.
7 listopada 2025 r. / FAO.
https://www.fao.org




