Całkowita produkcja zbóż wzrośnie o 4% w sezonie 2025/26, osiągając rekordowy poziom 2412 mln ton, przy czym wzrost odnotują wszystkie uprawy z wyjątkiem żyta. Przewiduje się również, że całkowite zużycie osiągnie nowy rekord, wzrastając o 50 mln ton do 2395 mln ton, w tym wzrost zużycia na cele spożywcze, paszowe i przemysłowe. Prognozuje się, że światowe zapasy zbóż wzrosną o 17 mln ton do 606 mln ton, co nadal będzie nieco poniżej średniej z ostatnich pięciu lat, przy czym nastąpi pewien wzrost zapasów kukurydzy i jęczmienia. Oczekuje się, że handel zbożami (lipiec/czerwiec) osiągnie 438 mln ton, co stanowi wzrost o 15 mln ton w ujęciu rok do roku i potencjalnie drugi najwyższy wynik w historii.
Prognozuje się, że globalna produkcja soi w sezonie 2025/26 pozostanie zasadniczo na niezmienionym poziomie w ujęciu rok do roku, wynosząc 429 mln ton, ponieważ wzrosty w Ameryce Południowej zrównoważą spadki w innych regionach. Całkowite zużycie powinno wzrosnąć o 3% w ujęciu rok do roku, ponieważ zwiększony popyt na pochodne soi w segmentach paszowym, spożywczym i przemysłowym spowoduje wzrost przetwórstwa do najwyższego poziomu. Po solidnym wzroście w poprzednim roku zapasy mogą się zmniejszyć, w tym w trzech największych krajach. Prognozuje się, że handel osiągnie rekordowy poziom dzięki większemu zainteresowaniu ze strony Azji.

W oparciu o wzrosty z poprzedniego roku, globalne dostawy ryżu osiągną nowy rekord w sezonie 2025/26, a trendy demograficzne powinny spowodować wzrost popytu do nowego szczytu. Prognozuje się wzrost zapasów, a rezerwy głównych eksporterów mają osiągnąć wysoki poziom 58 mln ton, w tym 50 mln ton w Indiach. Przewiduje się, że w 2026 r. handel wzrośnie o 2% w ujęciu rok do roku, a Indie będą odpowiadać za 40% całkowitego przepływu.
18 września 2025 r. / Międzynarodowa Rada Zbożowa.
https://www.igc.int/