
Hiszpania: spadek produkcji wieprzowiny
Hiszpańska produkcja wieprzowiny w pierwszych dziewięciu miesiącach 2022 roku była o 1,78% niższa niż w tym samym okresie poprzedniego roku.

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Hiszpańska produkcja wieprzowiny w pierwszych dziewięciu miesiącach 2022 roku była o 1,78% niższa niż w tym samym okresie poprzedniego roku.

Ceny zbóż były średnio o 18% wyższe w 2022 r., co spowodowało, że średni roczny indeks cen FAO osiągnął nowy rekordowy poziom.

Średni roczny indeks cen mięsa FAO w całym 2022 roku był najwyższy od ponad trzydziestu lat.

Dzięki staraniom Głównego Lekarza Weterynarii w tym składanymi sukcesywnie do Komisji Europejskiej wnioskami mającymi na celu zminimalizowanie zasięgu obszarów objętych ograniczeniami związanymi z występowaniem ASF w Polsce, w II połowie 2022 r zostały zmienione znacząco obszary w tym największych restrykcji, wynikających z rozporządzenia wykonawczego Komisji 2021/605.

Przy spadku liczby świń o 11% w porównaniu z listopadem poprzedniego roku, tendencja spadkowa utrzymuje się.

Witamy na 333
Nawiązuj kontakty, dziel z innymi i wchodź w interakcje z największą społecznością profesjonalistów w branży trzody chlewnej.
Świętujemy 190988 użytkowników na 333!
Zarejestruj sięJesteś już użytkownikiem?

W okresie od stycznia do czerwca br. mieszkańcy kraju spożyli średnio 18 kilogramów (kg) wieprzowiny per capita.

Sprzedaż medycznie ważnych leków przeciwbakteryjnych stosowanych u świń wzrosła o 3% w stosunku do 2020 r.

Od 28 grudnia 2022 r. do 24 lutego 2023 r. ARiMR przyjmuje wnioski o wsparcie.

Szczepionka immunokoncepcyjna została przebadana w Stanach Zjednoczonych i jest obecnie dopuszczona do obrotu we Włoszech na zasadzie eksperymentu.

Rozporządzenie ustanowi krajową wartość referencyjną dla użytkowania, która będzie określona zgodnie z klasyfikacją gatunków i zwierząt gospodarskich.

Do końca 2022 roku rosyjscy producenci wieprzowiny wyeksportują około 170 tys. ton produktów.



Komisja przewidziała dodatkowy czas dla przedsiębiorstw na dostosowanie ich łańcuchów dostaw.

W ciągu dziesięciu lat o 43% zmniejszyła się też liczba ferm trzody chlewnej.

Eksport i import produktów rolno-spożywczych do UE rośnie we wrześniu 2022 r.

Obecna sytuacja epidemiologiczna afrykańskiego pomoru świń (ASF) na Sardynii pozwoliła na ponowne otwarcie handlu wieprzowiną.

Liczba eksportowanych sztuk w pierwszych dziewięciu miesiącach tego roku wzrosła o 10,78% w porównaniu z tym samym okresem w 2021 roku.

Spadki dotyczą przede wszystkim produkcji kukurydzy na Ukrainie i w Unii Europejskiej, która będzie wymagała większego importu tego zboża, aby zrekompensować spadek podaży krajowej.


W porównaniu z listopadem 2021 r. łączna liczba świń spadła o 8,9% do 7,1 mln sztuk, co jest najniższym poziomem od dekady.

Ogniska jersiniozy i listeriozy przenoszonej drogą pokarmową przekroczyły poziom sprzed pandemii.

Białoruś pozwoli bez uwarunkowań na tranzyt zboża z Ukrainy przez własne terytorium.

FAO opublikowało "Światowa żywność i rolnictwo - Rocznik statystyczny 2022".

Posłowie osiągnęli wstępne porozumienie z rządami UE w sprawie nowego prawa dotyczącego wylesiania, które zobowiąże firmy do weryfikacji i wydania deklaracji.

Oczekuje się, że w perspektywie średnioterminowej produkcja roślin uprawnych w UE nieznacznie się zmniejszy, natomiast produkcja nasion roślin strączkowych i soi znacznie wzrośnie.


Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Zaloguj się i zapisz do subskrypcji