
UE przewiduje wzrost produkcji trzody chlewnej w 2020 r.
Oczekuje się, że w 2020 r. nieznacznie wzrośnie produkcja wieprzowiny. Sprzyjać temu będą korzystne ceny, powrót popytu konsumpcyjnego oraz solidne perspektywy eksportu.

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Oczekuje się, że w 2020 r. nieznacznie wzrośnie produkcja wieprzowiny. Sprzyjać temu będą korzystne ceny, powrót popytu konsumpcyjnego oraz solidne perspektywy eksportu.

Pierwsze 3 przypadki ASF u świń przydomowych w tym roku zostały potwierdzone w Kuldīgas.

Bundesrat zaproponował nowe przepisy dotyczące hodowli trzody chlewnej, w tym przepisy dotyczące chowu loch.

Dane liczbowe sugerują, że środki ograniczające pandemię COVID-19 nie od razu wpłynęły na produkcję wieprzowiny w UE.

Witamy na 333
Nawiązuj kontakty, dziel z innymi i wchodź w interakcje z największą społecznością profesjonalistów w branży trzody chlewnej.
Świętujemy 191146 użytkowników na 333!
Zarejestruj sięJesteś już użytkownikiem?

W pierwszym kwartale 2020 r. handel rolno-spożywczy w UE-27 wzrósł o 4,7% w porównaniu do pierwszego kwartału 2019 r., pomimo rozwoju pandemii COVID-19.

Posłowie postanowili powołać komisję śledczą w celu zbadania domniemanych naruszeń w stosowaniu przepisów UE dotyczących dobrostanu zwierząt podczas transportu w UE i poza nią.

Według oficjalnych informacji dostarczonych przez Nigeryjską Służbę Weterynaryjną Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt (OIE), w kraju nastąpiły niewyjaśnione zmiany w rozprzestrzenianiu się i zwiększeniu zapadalności i umieralności zwierząt na afrykański pomór świń (ASF).

Po raz pierwszy Chiny stanowiły w kwietniu ponad połowę eksportu świeżej i mrożonej wieprzowiny z Wielkiej Brytanii. Ogólny eksport wzrósł, a ceny importowe pozostały wyższe niż w ubiegłym roku.

Rządy federalny i stanowy oraz przemysł mięsny omawiają dostosowanie w całym łańcuchu: poprawę dobrostanu zwierząt, uczciwe ceny i lepsze warunki pracy.



Populacja świń nadal spada: -2,3% w porównaniu z rokiem poprzednim.

Kraje osiągają nowe statusy chorób w przypadku klasycznego pomoru świń i pryszczycy, zatwierdzone przez OIE.

Największa niemiecka ubojnia została zamknięta.

Większość zagrożeń związanych z dobrostanem świń podczas uboju wynika z nieodpowiednich umiejętności personelu i źle zaprojektowanych i zbudowanych obiektów. Jest to jeden z głównych wniosków najnowszej porady EFSA na temat dobrostanu zwierząt podczas procesu uboju.

Otrzymano łącznie 502 wnioski, z których 407 spełnia wymagane warunki.


Prognozuje się, że ogólna światowa produkcja mięsa spadnie o 1,7 procent w 2020 r. Także światowa produkcja mięsa wieprzowego odnotuje gwałtowny spadek.

Eksport wieprzowiny z UE do Chin był wyjątkowo wysoki w lutym. Podajemy wartości eksportowe i importowe pszenicy, zbóż i nasion oleistych.


Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Zaloguj się i zapisz do subskrypcji