X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Amerykańska produkcja wieprzowiny przytłacza własny rynek

W USA, nawet przy rekordowej sprzedaży w Chinach, produkcja przytłacza rynek, co jest odwrotną sytuacją niż ta w Hiszpanii.

W USA niedługo rozpoczniemy sezon stanowych spotkań producentów. Jest to pora roku, w której praktycznie nie można prowadzić żadnej działalności związanej z uprawami, więc producenci spotykają się, aby usłyszeć o najnowszych osiągnięciach i podzielić się swoimi doświadczeniami. Jednym z gorących tematów już w tym roku są skargi na to, dlaczego marża brutto ubojni jest na rekordowym poziomie, podczas gdy producenci ponoszą znaczne straty na każdej sprzedanej sztuce. W Hiszpanii dzieje się dokładnie odwrotnie. Ceny wieprzowiny spadają w Hiszpanii ale to ubojnie / przetwórca jest pod mocną presją. Dlaczego jest taka różnica różnica w Hiszpanii vs. USA?

Po pierwsze, w Stanach Zjednoczonych istnieje obowiązkowy rządowy system raportowania, aby producenci mogli zobaczyć, jaką średnią cenę przemysł ubojniany otrzymuje na poziomie hurtowym za każde z większych i mniejszych kawałków wieprzowiny. Te ceny są zestawiane w „hurtową cenę tuszy” (szczególnie nieobecne wartości dla podrobów). Producenci odejmują zapłacony im ekwiwalent ceny tuszy, aby obliczyć „marżę brutto ubojni”.

Wielu producentów nie wie i nie zdaje sobie sprawy z tego, że świnie przybywające do rzeźni pobiły niedawno (kolejny raz…) rekord w liczbie sztuk i w masie, bo były wyjątkowo ciężkie z powodu stosunkowo taniej paszy. To brutalna kombinacja. Producenci okresowo kwestionowali całkowite możliwości przerobowe wszystkich ubojni w kraju do uboju świń, nawet w przypadku trzech dużych zakładów, które zostały otwarte w ciągu ostatnich kilku lat. Gdy tak się dzieje, nawet jeśli nie ma taryf, a popyt Chin jest ogromny i zapłacą każdą cenę, ubojnie nie będą musiały się przejmować ceną świni i marżą brutto (patrz wykres). Kiedy dzieje się to w czwartym kwartale, może to być szczególnie druzgocące dla cen wieprzowiny.

Biorąc pod uwagę dość duży tymczasowy popyt z Chin, ubojnie mogą znacznie więcej zawołać za mięso bez podwyższania cen wieprzowiny nawet o jeden cent, i to jest powód, dla którego marża brutto była ostatnio bardzo wysoka. Chiny nie były historycznie jednym z największych nabywców amerykańskiej wieprzowiny, ale nawet przy obowiązujących taryfach, 2019 będzie rekordowym rokiem eksportu do Chin przez USA, a znacznie więcej mięsa tam sprzedawanego to mrożone tusze w porównaniu do mięsa o niskiej wartości i podrobów. Wpływa do na notowanie całkowitego tonażu i całkowitej wartości. Nawet przy rekordowej sprzedaży w Chinach produkcja przytłacza rynki.

Marże w 2019

Marże w 2019

W Hiszpanii produkcja trzody chlewnej również rośnie, ale podaż nie przytłacza dostępnej zdolności uboju, dlatego ubojnie dramatycznie podnoszą ceny, aby zwiększyć liczbę ubijanych świń na rynek chiński. Powoduje to pewne problemy, z jednej strony, osiągając duże zyski z eksportu, ale nie będąc w stanie radykalnie podnieść cen wieprzowiny przeznaczonej na krajową sprzedaż detaliczną. Różnorodne czynniki zniechęcają producentów do zbyt szybkiego zwiększania dostaw w Hiszpanii, takie jak sprzeciw ekologów i bardzo aktywny ruch na rzecz praw zwierząt, a także gospodarka, która nie znalazła ugruntowania od czasu globalnej recesji w 2008 r. Stagnacja dochodów hamuje popyt od lokalnego wzrostu i ogranicza wzrost cen w handlu lokalnym i wewnątrzunijnym. Utrzymanie podaży trzody chlewnej pod całkowitym popytem krajowym i eksportowym (i / lub zdolnościamiubojowymi/przetwórczymi) jest drogą do zysków producentów. Ponieważ Hiszpania jest jak dotąd największym eksporterem do Chin, popyt przewyższył liczbę dostępnych świń. Mądrze jest nie wprowadzać planów stałej ekspansji w oparciu tymczasowy zwiększony popyt globalny.

Inną rzeczą wartą odnotowania jest to, że przechowywanie wieprzowiny w chłodniach w USA nie spadło w zwykłym gwałtownym tempie w sezonie letnim, a następnie wzrosło gwałtownie we wrześniu. Kiedy do przechowania trafia duża ilość wieprzowiny, z czasem może dawać ogromne zyski w obecnym globalnym popycie, podczas gdy ceny świń dla producenta są wręcz nieopłacalne.

Jest kilku amerykańskich komentatorów, którzy mówią, że nadchodzący rok będzie z dużym zyskiem dla branży świń w USA . Nie jestem gotów poprzeć tego stanowiska, ponieważ USDA właśnie obniżyło prognozę cenową żywca wieprzowego na 2020 r. z powodu nadpodaży. Niezależnie od tego, czy jesteś producentem, rzeźnikiem, weterynarzem czy członkiem branży usług wieprzowych, ten sezon przypomina nam, że wspaniałe rzeczy często mają skromne początki. Wszystkiego najlepszego w nadchodzącym roku.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji