Wpływ suszenia i ogrzewania prosiąt przy porodzie na śmiertelność przedodsadzeniową
Suszenie i ogrzewanie prosiąt sprzyja ich przeżyciu tylko w porodówkach o umiarkowanych lub nieoptymalnych temperaturach (<25ºC).
Suszenie i ogrzewanie prosiąt sprzyja ich przeżyciu tylko w porodówkach o umiarkowanych lub nieoptymalnych temperaturach (<25ºC).
Czy więcej dostępnej przestrzeni dla tuczników poprawia produkcję? Czy powinniśmy dążyć do posiadania jednorodnych grup wagowych? Niniejsze badanie ocenia wpływ różnych elementów na wydajność tuczu.
Przemieszczanie prosiąt jest powszechnie stosowaną praktyką. Jednak pojawienie się loch hiperplennych sprawiło, że musieliśmy przemyśleć tę kwestię.
Niska masa urodzeniowa zwiększa śmiertelność w okresie laktacji i wpływa na życie produkcyjne prosiąt do momentu uboju. W niniejszym artykule podjęto próbę odpowiedzi na pytanie: Czy śmiertelność przedodsadzeniowa jest związana z progiem masy urodzeniowej?
Josep Gasa i Josep Casanovas komentują ostatnie badania dotyczące wpływu stresu cieplnego na lochy: w których tygodniach ma on największy wpływ na oproszenia? Co z okresem między odsadzeniem a pierwszym oproszeniem? Czy istnieją różnice w zależności od wieku?
Jak różnią się wymagania żywieniowe samców i samic świń i jak wpływa to na koszty produkcji?
Opłacalność indywidualnego żywienia świń wydaje się trudna do osiągnięcia. Opisany system opiera się na zapewnieniu odrębnego sytemu żywienia dla określonych grup zwierząt. Chcesz poznać kryteria tworzenia grup?
W najlepszym przypadku porody w ramach jednej partii zwykle trwają trzy dni, aw najgorszym przypadku mogą trwać dłużej niż tydzień, tworząc różne długości laktacji ...
Czy pora karmienia ma znaczenie podczas ciąży?
Czy loszki o większej grubości słoniny produkują więcej mleka?
Ile miejsca jest potrzebne, aby zoptymalizować wydajność przy aktualnych masach uboju?
Witamy na 333
Nawiązuj kontakty, dziel z innymi i wchodź w interakcje z największą społecznością profesjonalistów w branży trzody chlewnej.
Świętujemy 136942 użytkowników na 333!
Zarejestruj sięJesteś już użytkownikiem?