X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Probabilistyczne określanie stężeń Salmonella spp. i L.monocytogenes w wieprzowinie.

Dane zebrane w tym badaniu poszerzają wiedzę na temat tej bardzo ważnego i trudnego do kontrolowania segmentu łańcucha "od fermy do stołu".

14 maj 2014
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

W niniejszym badaniu częstość występowania i stężenie Salmonella spp. i Listeria monocytogenes w świeżym mięsie wieprzowym określano poprzez analizę dwunastu partii przez okres jednego roku. Pięć próbek analizowano w sprzedaży detalicznej i po przechowywaniu w temperaturze 4 ° C i 12 ° C, aż do zakończenia okresu przechowywania (7 dni).

Wyniki uzyskane dla Salmonelli wskazują, że w sumie 15 próbek ( 8,33 % ) było dodatnich, co oznacza 4 ( 25 % ) próby dodatnie. Nie zaobserwowane bezpośredniego związku z temperaturą i czasem przechowywania badanego produktu Dla L. monocytogenes, 26 próbek ( 14,44 %) było dodatniich, co oznacza 5 ( 41.67% ) pozytywnych próbek. Dla tego patogenu, próbki byłydodatnie pod koniec okresu przydatności do spożycia, a nie od razu po zakupie. Zanieczyszczenia było heterogeniczne, oscylowało wokół progów wykrywania i we wszystkich przypadkach poniżej limitu zanieczyszczenia. W celu oceny stężeń Salmonelli i L. monocytogenes zostały wykonane obliczenia w oparciu o podejście probabilistyczne Binominal i Poissona. Szacunkowe wartości stężeń były były poniżej 40cfu/kg dla obu patogenów w ponad 80% badanych partii .

Dane zebrane w tym badaniu poszerzają wiedzę na temat tej bardzo ważnego i trudnego do kontrolowania segmentu łańcucha "od fermy do stołu".

Valero A, Hernandez M, De Cesare A, Manfreda G, García-Gimeno RM, González-García P, Rodríguez-Lázaro D. ‘Probabilistic approach for determining Salmonella spp. and L. monocytogenes concentration in pork meat from presence/absence microbiological data’. International Journal of food microbiology. Int J Food Microbiol. 2014 Mar 11. pii: S0168-1605(14)00112-3. doi: 10.1016/j.ijfoodmicro.2014.02.025. [Epub ahead of print]

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji