X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Wpływ probiotycznej, płynnej paszy i zawartości składników odżywczych na prosięta odsadzone

Połączenie wysokiego stężenia składników odżywczych w diecie mokrej z suplementacją probiotykami poprawia wydajność i zdrowie jelit u prosiąt odsadzonych.

19 maj 2021
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Zaburzenia żołądkowo-jelitowe po odsadzeniu mogą powodować poważne straty ekonomiczne w przemyśle trzody chlewnej. Okres odsadzenia to złożony okres, w którym prosięta muszą radzić sobie z nagłym oddzieleniem od matek i dostosować się do nowego środowiska i nowej diety, która zmienia się z wysoko strawnego (płynnego) mleka na mniej strawne i bardziej złożone- paszę stałą. Przetestowano różne metody lub rozwiązania żywieniowe mające na celu zminimalizowanie strat związanych z odsadzeniem, a niektóre z nich zostały szeroko wdrożone w praktyce. Probiotyki, które są modulatorami, odgrywają ważną rolę w regulacji osi jelitowo-mózgowej. Niniejsze badanie zostało przeprowadzone w celu zbadania wpływu mieszanki probiotycznej paszy i programu płynnej paszy przy różnych gęstościach odżywczych na wydajność wzrostu, strawność składników odżywczych i ocenę kału prosiąt odsadzonych. W tym celu łącznie 120 prosiąt odsadzonych zostało losowo przydzielonych do 1 z 8 grup otrzymujących różną dietę: pozorną energię metaboliczną (AME) = 3500 kcal / kg, surowe białko (CP) = 20% vs AME = 3400 kcal / kg, CP = 19,42%; pasza sucha vs mokra; poziomy probiotyczne 0 mg / kg w porównaniu z 300 mg / kg. Dane z różnych parametrów związanych z masą ciała, spożyciem paszy i aspektami kału zbierano od 0 do 25 dnia.

W rezultacie zaobserwowano większy średni dzienny przyrost (ADG) i średnie dzienne pobranie paszy (ADFI) dla zwierząt suplementowanych probiotykami. Stosunek przyrostu do zużycia paszy (G: F) uległ poprawie, gdy probiotyki były podawane w mokrej paszy o wysokiej zawartości składników odżywczych. Ponadto zaobserwowano dwie interakcje i) między poziomami składników odżywczych a rodzajami paszy oraz ii) między poziomami składników odżywczych a probiotykami w stosunku G: F. Ponadto zaobserwowano pozytywną interakcję na G: F między trzema głównymi czynnikami. Ogólnie rzecz biorąc, zaobserwowano wyższy stosunek ADG, ADFI i G: F z przy suplementacji probiotykami. Ponadto suplementacja probiotykami obniżyła wynik w kale z dnia 0 do dnia 5.

Wyniki te wskazują, że suplementacja probiotykami poprawia wydajność wzrostu i zmniejsza częstotliwość występowania wodnistych odchodów. Poza tym program karmienia na mokro (pasza: woda = 1: 1,25) mógłby poprawić G: F.

Zhang S, Yoo DH, Ao X, Kim IH. Effects of dietary probiotic, liquid feed and nutritional concentration on the growth performance, nutrient digestibility and fecal score of weaning piglets. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences. 2020; 33(10): 1617. https://doi.org/10.5713/ajas.19.0473

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji