Kalendarz zawiera wszystkie wydarzenia dotyczące sektora produkcji świń. Informacje mogą być sortowane w celu ułatwienia wyszukiwania niezbędnych informacji
Użyj tego narzędzia do zdiagnozowania problemów z współczynnikiem konwersji paszy. Kliknij na schemat blokowy lub na przyciski w tekście, aby poruszać się po różnych częściach narzędzia.
Zarządzanie fermą świń, planowanie pracy w każdym z etapów produkcji: zarządzanie na sektorze loch ciężarnych, porodowym, prosiąt odsadzonych i tuczników.
Żywność spożywana w Unii Europejskiej pozostaje w dużej mierze wolna od pozostałości pestycydów lub zawiera pozostałości, które są objęte granicami prawnymi.
Opracowany w tym badaniu test LAMP (loop-mediated isothermal amplification assay) jest prostą, specyficzną i czułą metodą wykrywania genomowego DNA T. gondii , i oczekuje się, że będzie odgrywać istotną rolę w monitoringu zanieczyszczenia produktów żywnościowych przez T. gondii.
Wszyscy członkowie Grupy Zadaniowej podkreślili znaczenie bardzo ścisłego przestrzegania zasad bioasekuracji, gdyż najniebezpieczniejszym czynnikiem przedostania się wirusa do stada jest czynnik ludzki.
Komisja uaktualniła informacje dla Rady w sprawie niedawno odkrytego skandalu w Brazylii dotczącego mięsa, związanego z nielegalnym wydaniem pozwoleń oraz nieprawidłową inspekcją rzeźni.
Komisja Europejska zamierza rozpocząć ponowną ocenę w zakresie dopuszczalnych poziomów zanieczyszczeń wielopierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi.
Na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi zamieszczono zestawienie regulacji prawnych, jakie zostały wprowadzone w okresie od 21 grudnia 2016r. do 3 stycznia 2017r.
W 2015r zgłoszono 4,362 przypadków. Najczęstszą przyczyną epidemii była Salmonella związana z konsumpcją jaj. Jednak liczba ognisk Salmonelli spadła o 41% od 2010 roku.