Światowe ceny zbóż w lutym były stabilne
Indeks cen zbóż FAO spadł nieznacznie w stosunku do stycznia i był o 1,4% wyższy od poziomu sprzed roku.
Indeks cen zbóż FAO spadł nieznacznie w stosunku do stycznia i był o 1,4% wyższy od poziomu sprzed roku.
W lutym ubiegłego roku zapytaliśmy naszych użytkowników, jaka ich zdaniem będzie średnia cena świń w ich krajach w 2022 roku. Chcesz wiedzieć, kto był najbliżej?
Trwają pierwsze w tym roku prace inwentaryzacyjne dla państwowych rezerw wieprzowiny.
Światowe ceny wieprzowiny nieznacznie spadły w styczniu z powodu dużej podaży świń gotowych do uboju i niższego niż oczekiwano importu przez Chiny.
W styczniu wzrosły światowe ceny ryżu i kukurydzy, a spadły jęczmienia i pszenicy.
Na tle rosnących cen towarów europejscy hodowcy trzody chlewnej ograniczają produkcję, co doprowadzi do zmniejszenia podaży na rynku trzody chlewnej w 2023 roku i utrzymania się cen na wysokim poziomie.
W 2021 r. uzyskanie dobrych wyników ekonomicznych producentów świń było utrudnione z powodu wyższych kosztów produkcji (średnio +14,9%), podczas gdy otrzymywane ceny spadały w całej Europie, z wyjątkiem Włoch. Wyniki były negatywne w 12 krajach w porównaniu z zaledwie 5 z nich w 2020 r.
Spożycie i produkcja wieprzowiny zacznie się zmniejszać w ciągu najbliższych dziesięciu lat ze względu na kwestie zdrowotne, środowiskowe i społeczne.
Międzynarodowe ceny wieprzowiny wzrosły w związku ze wzrostem popytu przed zbliżającym się okresem świątecznym oraz wpływem ruchów walutowych.
Międzynarodowe ceny pszenicy, kukurydzy i sorgo spadły w listopadzie, podczas gdy ceny jęczmienia i ryżu wzrosły.
Indeks cen mięsa FAO spadł czwarty miesiąc z rzędu.
Niższe płace realne mają negatywnie wpłynąć na spożycie białka w czwartym kwartale 2022 roku i pierwszej połowie 2023 roku.
Indeks cen zbóż FAO we wrześniu wzrósł o 1,5% w stosunku do sierpnia i o 11,2% w stosunku do poziomu sprzed roku.
Indeks cen mięsa FAO we wrześniu nieznacznie się obniżył, ale światowe ceny wieprzowiny wzrosły.
Utrzymujące się wysokie koszty paszy i ASF nadal ograniczają wzrost produkcji wieprzowiny w UE.
Według Narodowej Komisji Rozwoju i Reform cena detaliczna chudej wieprzowiny weszła w strefę alarmową nadmiernego wzrostu.