Hiszpania: eksport szynki Serrano rośnie
Liczba eksportowanych sztuk w pierwszych dziewięciu miesiącach tego roku wzrosła o 10,78% w porównaniu z tym samym okresem w 2021 roku.
Liczba eksportowanych sztuk w pierwszych dziewięciu miesiącach tego roku wzrosła o 10,78% w porównaniu z tym samym okresem w 2021 roku.
Białoruś pozwoli bez uwarunkowań na tranzyt zboża z Ukrainy przez własne terytorium.
Spożycie i produkcja wieprzowiny zacznie się zmniejszać w ciągu najbliższych dziesięciu lat ze względu na kwestie zdrowotne, środowiskowe i społeczne.
To zmniejszenie całkowitego eksportu wieprzowiny jest spowodowane przewidywanym prawie 45% spadkiem sprzedaży do Chin.
Chociaż spadek eksportu hiszpańskiej wieprzowiny poza UE utrzymywał się w pierwszych dziewięciu miesiącach roku, wyhamował w porównaniu z pierwszą połową roku.
Udział Chin w eksporcie wieprzowiny z UE zmniejszył się o ponad połowę.
W porównaniu do wrześniowego raportu wyróżniają się spadkiw prognozach produkcji i eksportu w USA dla kukurydzy i soi, natomiast dla Ameryki Łacińskiej szacowane są wzrosty dla nasion oleistych w tych dwóch wskaźnikach.
Globalna produkcja wieprzowiny wzrośnie w 2023 roku, podczas gdy eksport spadnie - podaje USDA.
Sierpniowy eksport amerykańskiej wieprzowiny przekroczył wartości sprzed roku po raz pierwszy od 2022 roku - wynika z danych opublikowanych przez USDA i opracowanych przez U.S. Meat Export Federation (USMEF).
Utrzymujące się wysokie koszty paszy i ASF nadal ograniczają wzrost produkcji wieprzowiny w UE.
Według raportu Rabobanku dotyczącego światowego rynku wieprzowiny w trzecim kwartale, afrykański pomór świń, inflacja i polityka stanowią wyzwanie dla wzrostu, podczas gdy perspektywy handlowe rosną.
Odnotowano dwukrotny wzrost eksportu żywych zwierząt z Rosji.
Między styczniem a czerwcem eksport hiszpańskiej wieprzowiny spadł o 24%, przy 50% spadku eksportu przeznaczonego do Chin.
Republika Korei uznaje ścisłe środki regionalizacji przyjęte przez UE w celu zwalczania ognisk afrykańskiego pomoru świń.
Rosja wyeksportowała w pierwszym półroczu 81,6 tys. ton wieprzowiny, co oznacza spadek o 23% w stosunku do roku poprzedniego.
Środki związane z ochroną środowiska, zmniejszone perspektywy eksportu, wysokie koszty produkcji i ASF prowadzą do oczekiwanego spadku produkcji wieprzowiny w UE w 2022 r.