UE: lepsza ochrona produktów rolnych wysokiej jakości
Parlament Europejski przyjął stanowisko do rozmów w sprawie nowych przepisów dotyczących oznaczeń geograficznych UE dla produktów rolnych.
Parlament Europejski przyjął stanowisko do rozmów w sprawie nowych przepisów dotyczących oznaczeń geograficznych UE dla produktów rolnych.
Nowe przepisy modyfikują niektóre aspekty zwalczania pasożytów w odniesieniu do cięcia i alternatywnych metod analitycznych.
We Francji przeforsowano prawo zabraniające od1 października b.r. sprzedawania produktów roślinnych pod nazwą produktów mięsnych.
Rozporządzenie wyjaśnia niektóre aspekty praktycznych ustaleń dotyczących badania poubojowego.
Ogółem w 2019 r. na 368594 próbek objętych badaniem było 1191, czyli 0,32% niespełniających norm.
Wyniki badań uzyskane za pomocą zwalidowanych metod analitycznych mogą być wiarygodnym źródłem danych dotyczących zawartości azotanów i azotynów.
Nowe rozporządzenie zmienia pobieranie próbek, referencyjną metodę wykrywania i warunki przywozu w odniesieniu do zwalczania włośni.
Podczas nieformalnego spotkania ministrów rolnictwa UE inicjatywa ministra dotycząca ogólnounijnego znaku dobrostanu zwierząt spotkała się z szerokim poparciem.
Rządy federalny i stanowy oraz przemysł mięsny omawiają dostosowanie w całym łańcuchu: poprawę dobrostanu zwierząt, uczciwe ceny i lepsze warunki pracy.
Liczba zgłoszonych przypadków salmonellozy i kampylobakteriozy utrzymuje się na stałym poziomie w ciągu ostatnich pięciu lat, chociaż liczba listeriozy stale rośnie.