Konflikt Rosja- Ukraina: ceny pasz w Wietnamie gwałtownie wzrosły
Konflikt między Rosją a Ukrainą spowodował wzrost cen wielu składników paszowych, a w związku z tym znacznie wzrosły ceny pasz dla trzody chlewnej.
Konflikt między Rosją a Ukrainą spowodował wzrost cen wielu składników paszowych, a w związku z tym znacznie wzrosły ceny pasz dla trzody chlewnej.
Oczekuje się, że rosnący popyt na paszę w połączeniu z ograniczoną dostępnością i wyższymi cenami substytutów bogatych w białko spowoduje wzrost importu soi do Chin do rekordowego poziomu w roku gospodarczym 22/23.
Znaczenie Ukrainy i Federacji Rosyjskiej dla światowych rynków nawozów oraz ryzyko związane z obecnym konfliktem.
Analityk DiPietre analizuje obecną sytuację w produkcji trzody chlewnej i daje nam kilka wskazówek, jak przetrwać rok 2022.
Grupa Wysokiego Szczebla pracowałaby nad znalezieniem rozwiązania obecnego kryzysu w sektorze wieprzowiny w perspektywie średnio- i długoterminowej.
Wysokie ceny środków produkcji i zmniejszony popyt ze strony Chin ograniczą w tym roku ekspansję hiszpańskiej produkcji wieprzowiny.
W kontekście różnych wniosków o pomoc dla branży trzody chlewnej, Komisarz odpowiedział, dlaczego nie oferuje tej pomocy sektorowi.
Marże zysku w sektorze wieprzowiny są na krytycznie niskim poziomie. Środki krajowe i pomoc państwa nie są wystarczające, aby zaradzić tej sytuacji. Komisja Europejska musi interweniować bezpośrednio, aby zmniejszyć presję na producentów wieprzowiny.
Ceny surowców do produkcji pasz są tak wysokie, że nie da się uniknąć spekulacji...
O dofinansowanie z ARiMR na ten cel można się ubiegać już po raz drugi.
Rosnące koszty nawozów i surowców do paszy wpływają na sektor rolny.
Producenci trzody chlewnej wkraczają w sezon ograniczania kosztów, ale czasem powoduje to większe straty, bo każdy wydatek wiąże się z późniejszym zyskiem. Chcesz wiedzieć, które koszty ciąć?
Litwa, wraz z 13 innymi państwami członkowskimi, zwróciła się do Komisji o wdrożenie pilnych środków wsparcia dla sektora trzody chlewnej.
Aby zapewnić rozsądne wykorzystanie składników pasz, musimy oszacować koszt wyprodukowania kilograma wieprzowiny i przyjrzeć się wartości funkcjonalnej surowców i dodatków.
IFIP z danymi InterPIG podsumowuje ewolucję kosztów produkcji w 19 różnych krajach i regionach.