Czy czeka nas recesja? Analiza kosztów tuczu na wiosnę 2024
Obecnie cenniki w kraju właśnie są w tendencji wzrostowej. Czy ta cena pozwala na zarobek przy obecnych kosztach ponoszonych przez producentów?
Obecnie cenniki w kraju właśnie są w tendencji wzrostowej. Czy ta cena pozwala na zarobek przy obecnych kosztach ponoszonych przez producentów?
Wykrywanie zmian w płucach u świń poddanych ubojowi pozwala również na oszacowanie strat ekonomicznych.
Czy czeka nas stabilizacja cenowa? Jak obecnie kształtują się nasze ceny na tle innych krajów?
W 2022 r. wysokie ceny pasz spowodowały wzrost kosztów produkcji trzody chlewnej we wszystkich krajach, przy średnim wzroście o 27%.
Czy wysokie ceny sprzedaży żywca szły w parze z większą opłacalnością?
Przedstawię analizę kosztów produkcji i porównam do tej, którą przeprowadziłem właśnie na początku sierpnia 2023.
Przez lata UE ustanawiała przepisy, które regulowały branżę, a także elementy z nią związane. Jak wpłynęło to na rentowność produkcji i perspektywy dla rynku unijnej wieprzowiny?
W lipcu przeżywaliśmy zarówno rekordy cenowe, jakich w Polsce nigdy nie widzieliśmy, a także dość ostre spadki, które to zaskoczyły producentów tucznika oraz hodowców.
Obserwujemy wyższy od oczekiwanego wzrost cen trzody chlewnej, jednak coraz większa konkurencja ze strony krajów trzecich stawia pod znakiem zapytania przyszłość europejskich producentów wieprzowiny.
Na tle rosnących cen towarów europejscy hodowcy trzody chlewnej ograniczają produkcję, co doprowadzi do zmniejszenia podaży na rynku trzody chlewnej w 2023 roku i utrzymania się cen na wysokim poziomie.
Jest to globalna wersja zarządzania zasobami na poziomie firmy, gdzie różne ilości zasobów dla różnych towarów są przechowywane w magazynach, ponieważ uważa się, że względny koszt takiego działania jest mniejszy niż koszt braków.
W 2021 r. uzyskanie dobrych wyników ekonomicznych producentów świń było utrudnione z powodu wyższych kosztów produkcji (średnio +14,9%), podczas gdy otrzymywane ceny spadały w całej Europie, z wyjątkiem Włoch. Wyniki były negatywne w 12 krajach w porównaniu z zaledwie 5 z nich w 2020 r.
Przedstawiamy wyniki najnowszego badania oceniającego częstotliwość zachorowań związanych z infekcjami S. suis oraz główne koszty związane z tą chorobą w trzech głównych europejskich krajach produkujących świnie.
Kiedy realne dochody spadają, ludzie będą kupować mniej wieprzowiny niezależnie od ceny, co oznacza, że jeśli ceny wrócą do poprzedniego poziomu, i tak będzie kupowane mniej wieprzowiny. Nazywa się to niszczeniem popytu.
Analityk DiPietre analizuje obecną sytuację w produkcji trzody chlewnej i daje nam kilka wskazówek, jak przetrwać rok 2022.
Producenci trzody chlewnej wkraczają w sezon ograniczania kosztów, ale czasem powoduje to większe straty, bo każdy wydatek wiąże się z późniejszym zyskiem. Chcesz wiedzieć, które koszty ciąć?