
Wrzesień na niemieckim rynku trzody chlewnej: spadają ceny, rośnie niepewność
Wrzesień przyniósł spadek cen świń, spadek cen prosiąt oraz wyraźnie bardziej ostrożny popyt.
Wiadomości, wydarzenia i raporty z najważniejszych zdarzeń w branży trzody chlewnej.
Kalendarz zawiera wszystkie wydarzenia dotyczące sektora produkcji świń. Informacje mogą być sortowane w celu ułatwienia wyszukiwania niezbędnych informacji
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Newsletter o trzodzie na Twoim mailu
Zdrowie świń: wiadomości i artykuły o PRRS, PCV2, bioasekuracji, itp., przewodnik po chorobach świń, atlas patologii, przypadki kliniczne…
Obrazowy i praktyczny przewodnik krok po kroku, jak przeprowadzić badanie sekcyjne świni.
Wszystkie informacje na temat afrykańskiego pomoru świń (ASF) na 3trzy3, a także linki zewnętrzne.
Opis najważniejszych chorób świń
Zdjęcia najważniejszych chorób świń
Narzędzie do diagnozowania chorób świń
Kalkulator do obliczania ilości leku do podawania w wodzie do picia.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Ceny świń w poszczególnych krajach. Produkcja i handel wieprzowiną. Wiadomości dotyczące rynku świń i surowców.
Aktualne ceny świń. Tu możesz znaleźć ceny świń z ponad 20 krajów Europy, Ameryki i Azji.
Dane liczbowe i tendencje w zakresie liczebności trzody chlewnej, produkcji wieprzowiny, rynek wieprzowiny itp.
Globalne dane dotyczące produkcji i handlu dla najważniejszych surowców
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Artykuły dotyczące pasz i żywienia, opis surowców i dodatków do pasz dla trzody chlewnej. Ceny surowców.
Globalne dane dotyczące produkcji i handlu dla najważniejszych surowców
Użyj tego narzędzia do zdiagnozowania problemów z współczynnikiem konwersji paszy. Kliknij na schemat blokowy lub na przyciski w tekście, aby poruszać się po różnych częściach narzędzia.
Comiesięczny newsletter z najnowszymi postępami w żywieniu świń
Artykuły dotyczące genetyki i rozrodu: doskonalenie genetyczne, genomika, sztuczna inseminacja, stosowanie hormonów.
Narzędzie do obliczania współczynnika remontu stada podstawowego.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Zarządzanie fermą świń, planowanie pracy w każdym z etapów produkcji: zarządzanie na sektorze loch ciężarnych, porodowym, prosiąt odsadzonych i tuczników.
Narzędzie do obliczania współczynnika remontu stada podstawowego.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Pomieszczenia i sprzęt do hodowli świń: zaprojektowanie pomieszczeń, kontrola środowiska, systemy karmienia itp.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Wrzesień przyniósł spadek cen świń, spadek cen prosiąt oraz wyraźnie bardziej ostrożny popyt.

W 2024 r. latynoamerykański sektor hodowli trzody chlewnej nadal osiągał znakomite wyniki, potwierdzając swój potencjał, odporność i zdolność do dostosowania się do wyzwań stojących przed branżą w złożonym otoczeniu rynkowym. Jednak biorąc pod uwagę obecną sytuację geopolityczną, w 2025 r. spodziewana jest rekonfiguracja międzynarodowych przepływów handlowych wieprzowiną w Ameryce Łacińskiej w wyniku działań odwetowych wobec ceł nałożonych przez Stany Zjednoczone.

Jak stres cieplny wpływa na wzrost zwierząt i jakość mięsa?

W dniu 6 grudnia 2024 r. podpisano ostateczną umowę handlową między Unią Europejską (UE) a Mercosurem. Umowa ta jest uważana za historyczną ze względu na swoją skalę, tworząc rynek towarów i usług obejmujący około 800 milionów konsumentów i reprezentujący jedną czwartą światowego PKB.

Sánchez-Osorio opisuje cechy różnych linii knurów terminalnych opracowanych przez Topigs Norsvin dla każdego rodzaju rynku, priorytetowo traktując wydajność lub jakość mięsa.

Analiza cyklu produkcyjnego trzody chlewnej i wdrażanie zrównoważonych środków od żywienia po przetwórstwo prowadzi do zmian w kierunku bardziej przyjaznego dla środowiska przemysłu i lepszego dobrostanu zwierząt.

Konsumpcja spada z wyjątkiem Niemiec i Włoch. Trend ten tłumaczy się brakiem bezpieczeństwa żywnościowego i produktami gotowymi do spożycia.

Perspektywy na rok 2024 będą zależeć od dynamiki głównych producentów: Chin, Unii Europejskiej, Stanów Zjednoczonych i Brazylii.

Konsekwencje zaprzestania kastracji dla częstości występowania szynek z wadliwą strukturą są słabo poznane. Badanie IFIP wykazało, że częstotliwość występowania tej wady wynosi około 19%.

Jeden procent zmienionej objętości płuc wiązał się z obniżeniem zawartości chudego mięsa o 0,24%.

Europejscy, brazylijscy i amerykańscy eksporterzy wieprzowiny konkurują nie tylko o Chiny, ale także o Japonię i Koreę.

We Francji zakaz kastracji świń bez uśmierzania bólu, tj. bez znieczulenia, obowiązuje od 1 stycznia 2022 r., co doprowadziło do produkcji niekastrowanych samców świń. Główną trudnością związaną z tym rodzajem produkcji jest ryzyko obecności nieprzyjemnego zapachu w mięsie tych zwierząt.

Hiszpania jest pierwszym krajem UE, który wprowadził przepisy dotyczące instalacji systemów nadzoru wideo w rzeźniach, idąc za przykładem Anglii, Szkocji i Izraela.

Zbieranie danych w rzeźni jest powszechną metodą uzyskiwania informacji na temat parametrów zdrowotnych i produkcyjnych, głównie z ostatnich tygodni życia świni.

Strategie stosowane w celu ograniczenia zapachu knura oraz systemy wykrywania stosowane w rzeźni.

W Unii Europejskiej kastracja jest nadal powszechna, choć różni się w zależności od kraju.