X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Jak ograniczyć obecność zapachu knura w tuszach wieprzowych?

We Francji zakaz kastracji świń bez uśmierzania bólu, tj. bez znieczulenia, obowiązuje od 1 stycznia 2022 r., co doprowadziło do produkcji niekastrowanych samców świń. Główną trudnością związaną z tym rodzajem produkcji jest ryzyko obecności nieprzyjemnego zapachu w mięsie tych zwierząt.

23 październik 2023
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Głównymi cząsteczkami zaangażowanymi w te problemy zapachowe, znane jako zapach knura, są androstenon i skatol, które odkładają się w tkance tłuszczowej. Androstenon jest hormonem pochodzącym z jąder, którego zawartość można zmniejszyć poprzez selekcję genetyczną. Skatol jest produkowany w jelitach, a głównymi sposobami na jego zmniejszenie są dieta i utrzymywanie czystości w pomieszczeniu.

Wśród czynników ryzyka obecności zapachu knura w mięsie znajduje się praktyka hodowania własnych zwierząt remontowych i używania knurów przeznaczonych wykrywania rui do reprodukcji. Samce pochodzące z własnego chowu często pochodzą z matecznych linii genetycznych, które są mniej dostosowane pod tym kątem, a zatem podatne na obecność zapachu knura. Jeśli knury wykrywające ruję są dopuszczone do krycia, należy zastanowić się, pochodzą z własnej produkcji gospodarstwa, czy też są rodzeństwem loch remontowych. Niektórzy hodowcy stosują typy genetyczne uważane za bardziej ryzykowne. Oprócz czynników ryzyka związanych z genetyką, w niektórych przypadkach zwierzęta są poddawane ubojowi przy wyższej wadze. Aby zwiększyć czystość świń okres postu powinien być wystarczająco długi (24 godziny), a tym samym zmniejszyć ryzyko nieprzyjemnych zapachów.

Ilość słomy dodawanej do ściółki ma znaczący wpływ na występowanie zapachu knura związanego z higieną zwierząt. Różni się to znacznie w zależności od gospodarstwa i zasługuje na szczególną uwagę w odniesieniu do czystości zwierząt. Surowce bogate w błonnik są czasami dystrybuowane pod koniec okresu opasu. Może to być korzystne w zmniejszaniu odsetka tusz z zapachem knura.

Zwiększenie ilości dystrybuowanej słomy i włączenie mączki z lucerny do paszy

Zbadano wpływ zwiększenia ilości słomy rozprowadzanej w kojcu w celu poprawy higieny świń, w połączeniu z włączeniem mączki z lucerny do paszy podawanej na miesiąc przed ubojem w celu ograniczenia produkcji skatolu jelitowego.

Porównano dwie grupy. Pierwsza partia (kontrolna) była trzymana w normalnych warunkach i karmiona standardową paszą końcową, podczas gdy druga partia (testowa) otrzymała 20% więcej słomy podczas odchowu, a także dodatkową słomę przed ubojem i była karmiona dietą zawierającą 10% mączki z lucerny. Świnie poddano ubojowi, odnotowano cechy tuszy i pobrano próbki słoniny w celu określenia poziomu androstenonu i skatolu w tej tkance.

Wykazano, że połączenie dodatkowej słomy i mączki z lucerny w paszy stanowi obiecujący środek zmniejszający odkładanie się skatolu w tłuszczu tuszy niekastrowanych samców świń (Tabela 1).

Tabela 1. Cechy tuszy oraz zawartość skatolu i androstenonu w słoninie.

Kontrola Badane
Waga tuszy (kg) 98.8 95.7
Procentowy udział chudego mięsa w głównych elementach mięsa (TMP, w jęz. franc., %) 59.2 59.8
G2* (mm) 15.7 14.8
M2* (mm) 58.7 58.3
Skatol (μg/g tłuszczu płynnego) 0.14 0.06
Androstenon (μg/g tłuszczu płynnego) 1.16 0.73

*G2 = grubość tkanki tłuszczowej (łącznie ze skórą), między trzecim a czwartym żebrem od końca, 6 cm od grzbietowej linii środkowej, po trajektorii równoległej do tej linii (w milimetrach), *M2 = grubość mięśni, między trzecim a czwartym żebrem od końca, 6 cm od grzbietowej linii środkowej, po trajektorii równoległej do tej linii (w milimetrach).

Świnie w partii badanej miały znacznie niższe poziomy skatolu i androstenonu niż świnie w partii kontrolnej. Podczas gdy wpływ na skatol tłumaczy się znacznym dodatkiem błonnika do paszy i poprawą higieny świń ze względu na dodanie dodatkowej słomy, uważa się, że wpływ na androstenon jest spowodowany opóźnieniem rozwoju dojrzewania płciowego po dystrybucji paszy o mniejszej zawartości składników odżywczych.

Badanie to pokazuje znaczenie higieny zwierząt w częstości występowania ryzyka występowania zapachu knura w mięsie niekastrowanych samców. Włączenie błonnika do paszy jest również przydatne do osiągnięcia tego samego celu redukcji, chociaż można zastosować inne źródła błonnika o niższym wskaźniku wprowadzania.

Badanie to zostało przeprowadzone w ramach programu CASDAR Farinelli, we współpracy z zainteresowanymi stronami z branży trzody chlewnej (FNAB, ITAB, INRAE, Biodirect, Unebio, Lycée agricole du Rheu).

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji