
Niemcy: Produkcja mięsa w pierwszej połowie 2025 r
W sumie Niemcy wyprodukowały o 0,1% mniej mięsa w porównaniu z pierwszą połową 2024 roku.
Wiadomości, wydarzenia i raporty z najważniejszych zdarzeń w branży trzody chlewnej.
Kalendarz zawiera wszystkie wydarzenia dotyczące sektora produkcji świń. Informacje mogą być sortowane w celu ułatwienia wyszukiwania niezbędnych informacji
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Newsletter o trzodzie na Twoim mailu
Zdrowie świń: wiadomości i artykuły o PRRS, PCV2, bioasekuracji, itp., przewodnik po chorobach świń, atlas patologii, przypadki kliniczne…
Obrazowy i praktyczny przewodnik krok po kroku, jak przeprowadzić badanie sekcyjne świni.
Wszystkie informacje na temat afrykańskiego pomoru świń (ASF) na 3trzy3, a także linki zewnętrzne.
Opis najważniejszych chorób świń
Zdjęcia najważniejszych chorób świń
Narzędzie do diagnozowania chorób świń
Kalkulator do obliczania ilości leku do podawania w wodzie do picia.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Ceny świń w poszczególnych krajach. Produkcja i handel wieprzowiną. Wiadomości dotyczące rynku świń i surowców.
Aktualne ceny świń. Tu możesz znaleźć ceny świń z ponad 20 krajów Europy, Ameryki i Azji.
Dane liczbowe i tendencje w zakresie liczebności trzody chlewnej, produkcji wieprzowiny, rynek wieprzowiny itp.
Globalne dane dotyczące produkcji i handlu dla najważniejszych surowców
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Artykuły dotyczące pasz i żywienia, opis surowców i dodatków do pasz dla trzody chlewnej. Ceny surowców.
Globalne dane dotyczące produkcji i handlu dla najważniejszych surowców
Użyj tego narzędzia do zdiagnozowania problemów z współczynnikiem konwersji paszy. Kliknij na schemat blokowy lub na przyciski w tekście, aby poruszać się po różnych częściach narzędzia.
Comiesięczny newsletter z najnowszymi postępami w żywieniu świń
Artykuły dotyczące genetyki i rozrodu: doskonalenie genetyczne, genomika, sztuczna inseminacja, stosowanie hormonów.
Narzędzie do obliczania współczynnika remontu stada podstawowego.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Zarządzanie fermą świń, planowanie pracy w każdym z etapów produkcji: zarządzanie na sektorze loch ciężarnych, porodowym, prosiąt odsadzonych i tuczników.
Narzędzie do obliczania współczynnika remontu stada podstawowego.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Pomieszczenia i sprzęt do hodowli świń: zaprojektowanie pomieszczeń, kontrola środowiska, systemy karmienia itp.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Zawartość jest klasyfikowana przez tagi, użyj ich, aby znaleźć informacje, których szukasz.

W sumie Niemcy wyprodukowały o 0,1% mniej mięsa w porównaniu z pierwszą połową 2024 roku.

Produkcja i ubój trzody chlewnej odnotowały wzrost w ujęciu rok do roku.

Zainteresowane strony zaproszone do przedłożenia materiałów i udziału w postępowaniu w związku z kontynuacją przez Chiny przeglądu antydumpingowego dotyczącego europejskiej wieprzowiny.

Zwiększy to przepływy handlowe między UE a Ukrainą.

Parlament Europejski popiera nowe przepisy mające na celu przywrócenie równowagi sił w łańcuchu dostaw produktów rolno-spożywczych, poprawę dochodów rolników oraz prawne zdefiniowanie pojęcia mięsa.

Największe obawy konsumentów nadal budzą pestycydy, antybiotyki/hormony/sterydy w mięsie oraz dodatki do żywności.

Wzrost ten odzwierciedlał wyższe światowe ceny mięsa wołowego i baraniny, podczas gdy notowania cen mięsa wieprzowego i drobiowego pozostały zasadniczo stabilne.

Umowa obniża cła na produkty rolno-spożywcze i chroni tradycyjne produkty UE, a także kluczowe sektory przemysłowe.

Ograniczone ożywienie w branży trzody chlewnej rozpoczęło się w drugiej połowie 2025 r., a wzrost liczby zwierząt spodziewany jest w 2026 r.

Tymczasowe środki antydumpingowe oznaczają cła w wysokości do 62% dla niektórych eksporterów wieprzowiny z UE.

W lipcu eksport amerykańskiej wieprzowiny był nieco niższy niż w ubiegłym roku, ale stanowił większą część produkcji.

W 2026 r. spodziewana jest stabilna produkcja wieprzowiny i zmniejszenie jej importu.

Stabilna produkcja, konsumpcja i strategiczne dostosowania importowe kształtują japoński rynek wieprzowiny w 2026 r.

Wzrost ten wynikał z utrzymujących się wyższych cen mięsa wołowego i baraniny, które przeważyły nad zasadniczo stabilnymi notowaniami mięsa wieprzowego i niższymi cenami mięsa drobiowego.

Oczekuje się wzrostu popytu na wieprzowinę, napędzanego wzrostem liczby ludności i rosnącą konsumpcją komercyjną.

W ostatnim czasie podaż wieprzowiny w Chinach wzrosła, co spowodowało niewielki spadek cen tego mięsa.