Hiszpański eksport rolno-spożywczy osiąga rekordowy poziom w historii
Eksport produktów rolno-spożywczych i rybołówstwa osiągnął w 2020 r. rekordowy poziom, do czego przyczyniła się zagraniczna sprzedaż wieprzowiny i owoców.
Eksport produktów rolno-spożywczych i rybołówstwa osiągnął w 2020 r. rekordowy poziom, do czego przyczyniła się zagraniczna sprzedaż wieprzowiny i owoców.
Zniesienie japońskiego embarga jest szczególnie istotne, ponieważ Japonia stanowi ważny rynek dla belgijskiego sektora wieprzowiny.
Platforma Komisji dotycząca dobrostanu zwierząt zaleca ustanowienie systemu dobrowolnego znakowania na poziomie UE.
Gwałtowny spadek eksportu żywca wieprzowego do Niemiec zwiększa ubój w rzeźniach holenderskich.
Handel jest skoncentrowany w Azji, która stanowi 78% wolumenu handlu, a zwłaszcza w Chinach.
Przychody z eksportu wzrosły o 14% do 207 mln USD, z czego 45% stanowi wieprzowina.
W okresie od stycznia do lutego b.r. Hiszpania wyeksportowała wieprzowinę za 42% wartości eksportu na Filipiny za cały 2020 rok.
Po złagodzeniu ograniczeń dotyczących ASF, wszystkie komercyjne fermy świń w Bułgarii mogą teraz sprzedawać swoją wieprzowinę do reszty UE.
Brak możliwości eksportu do krajów trzecich powoduje, że Danish Crown zmniejsza o połowę produkcję w zakładzie odkostniania w Niemczech.
Wielka Brytania przyspieszy realizację celu redukcji emisji dwutlenku węgla, włączając środki takie jak zmniejszenie spożycia mięsa i nabiału.
Spożycie wieprzowiny w Rosji jest najwyższe od 30 lat.
Wynikający z tego bilans handlowy w 2020 r. osiągnął nadwyżkę w wysokości 62 mld euro, co stanowi wzrost o 3% w porównaniu z rokiem 2019.
Ogółem w 2019 r. na 368594 próbek objętych badaniem było 1191, czyli 0,32% niespełniających norm.
W ciągu 20 lat UE przeszła z eksportu nieco ponad 58 000 ton do Chin do ponad 3 mln ton, co oznacza wzrost o 5400%.
Tymczasowe zawieszenie pozwoli odzyskać część eksportu produktów rolno-spożywczych z UE do USA, w tym wieprzowiny.