Produkcja wieprzowiny w Chinach rośnie
Od stycznia do września Chiny wyprodukowały o 5,9% więcej wieprzowiny niż w tym samym okresie ubiegłego roku.
Od stycznia do września Chiny wyprodukowały o 5,9% więcej wieprzowiny niż w tym samym okresie ubiegłego roku.
Jesienna edycja krótkoterminowej prognozy dla rynków rolnych UE w 2022 r. zapewnia wgląd w produkcję i handel roślinami uprawnymi.
Utrzymujące się wysokie koszty paszy i ASF nadal ograniczają wzrost produkcji wieprzowiny w UE.
Z 73,8 mln sztuk świń , 67,6 mln sztuk stanowiły świnie na tucz, natomiast 6,15 mln sztuk utrzymywano w celach hodowlanych.
Po siedmiu kolejnych kwartałach ujemnych marż, angielskie pogłowie świń zostało mocno zredukowane.
O to wsparcie ubiegało się ponad 18 tys. rolników
Kiedy realne dochody spadają, ludzie będą kupować mniej wieprzowiny niezależnie od ceny, co oznacza, że jeśli ceny wrócą do poprzedniego poziomu, i tak będzie kupowane mniej wieprzowiny. Nazywa się to niszczeniem popytu.
W dokumencie OECD-FAO Agricultural Outlook 2022-2031 przedstawiono rozwój rynku i średnioterminowe prognozy dla światowych rynków mięsa.
Środki związane z ochroną środowiska, zmniejszone perspektywy eksportu, wysokie koszty produkcji i ASF prowadzą do oczekiwanego spadku produkcji wieprzowiny w UE w 2022 r.
Pogłowie trzody chlewnej w USA na dzień 1 czerwca br. spadło o 1% w relacji rok do roku.
Dane ze spisu rolnego w 2020 r. wskazują na spadek liczby gospodarstw rolnych o 7,6% i wzrost pogłowia zwierząt gospodarskich.
Według spisu rolnego z 2020 r. trzoda chlewna jest najważniejszym sektorem hodowlanym we wspólnotach autonomicznych Hiszpanii.
W 2021 roku wyprodukowano 98 000 ton substytutów mięsa o wartości 458 milionów euro. W tym samym okresie produkcja mięsa zmniejszyła się o 8% w ujęciu wartościowym.
Do 29 kwietnia można było ubiegać się o wsparcie dla hodowców świń, których gospodarstwa zagrożone są utratą płynności finansowej w związku z COVID-19.