USDA: Ameryka Łacińska ma odnotować wzrost produkcji wieprzowiny w 2023 roku
Szacunki dotyczące produkcji i eksportu dla Brazylii zostały skorygowane w górę, natomiast wielkość importu dla Meksyku została skorygowana w dół.
Szacunki dotyczące produkcji i eksportu dla Brazylii zostały skorygowane w górę, natomiast wielkość importu dla Meksyku została skorygowana w dół.
Według raportu Rabobanku "Global Pork Quarterly Q1 2023", w pierwszym kwartale spodziewana jest napięta podaż, a konsumpcja stoi w obliczu niepewności. Rosnąca inflacja i zapasy zgromadzone w 2022 roku będą wywierać presję na potrzeby importowe.
To główne wnioski z najnowszego miesięcznego raportu o handlu rolno-spożywczym opublikowanego przez Komisję Europejską.
W ubiegłym roku chiński import wieprzowiny zmniejszył się o 53 proc.
Eksport i import produktów rolno-spożywczych do UE rośnie we wrześniu 2022 r.
Jest to globalna wersja zarządzania zasobami na poziomie firmy, gdzie różne ilości zasobów dla różnych towarów są przechowywane w magazynach, ponieważ uważa się, że względny koszt takiego działania jest mniejszy niż koszt braków.
Białoruś pozwoli bez uwarunkowań na tranzyt zboża z Ukrainy przez własne terytorium.
To zmniejszenie całkowitego eksportu wieprzowiny jest spowodowane przewidywanym prawie 45% spadkiem sprzedaży do Chin.
Wzrost importu wynika po części z 4% spadku produkcji.
W porównaniu do wrześniowego raportu wyróżniają się spadkiw prognozach produkcji i eksportu w USA dla kukurydzy i soi, natomiast dla Ameryki Łacińskiej szacowane są wzrosty dla nasion oleistych w tych dwóch wskaźnikach.
Chiński import wieprzowiny i podrobów pozostaje znacznie poniżej poziomu z tego samego okresu poprzedniego roku.
Globalna produkcja wieprzowiny wzrośnie w 2023 roku, podczas gdy eksport spadnie - podaje USDA.
Do tej pory w tym roku Filipiny zaimportowały 545 214 ton wieprzowiny i produktów wieprzowych.
Według raportu Rabobanku dotyczącego światowego rynku wieprzowiny w trzecim kwartale, afrykański pomór świń, inflacja i polityka stanowią wyzwanie dla wzrostu, podczas gdy perspektywy handlowe rosną.
Kiedy realne dochody spadają, ludzie będą kupować mniej wieprzowiny niezależnie od ceny, co oznacza, że jeśli ceny wrócą do poprzedniego poziomu, i tak będzie kupowane mniej wieprzowiny. Nazywa się to niszczeniem popytu.