Hiszpania sprowadza znacznie więcej prosiąt i świń z Holandii
Z danych dostarczonych przez służby statystyczne Holandii wynika, że Hiszpania nadal zwiększa przywóz świń i prosiąt.
Z danych dostarczonych przez służby statystyczne Holandii wynika, że Hiszpania nadal zwiększa przywóz świń i prosiąt.
Środki związane z ochroną środowiska, zmniejszone perspektywy eksportu, wysokie koszty produkcji i ASF prowadzą do oczekiwanego spadku produkcji wieprzowiny w UE w 2022 r.
Umowa znosi cła przywozowe na wszystkie produkty rolno-spożywcze wywożone z UE do Nowej Zelandii.
Opublikowano wyniki handlu rolno-spożywczego UE za luty 2022 r.
W ramach solidarności UE z Ukrainą Komisja przedstawiła szereg działań, które mają pomóc Ukrainie w eksporcie produktów rolnych.
Według najnowszych szacunków USDA, Chiny pozostaną wiodącym producentem i importerem wieprzowiny na świecie. Unia Europejska będzie wiodącym eksporterem wieprzowiny.
Mimo że wieprzowina pozostaje czwartym co do wielkości sektorem eksportowym w UE, w styczniu odnotowano spadek eksportu.
W pierwszym kwartale 2022 r. import wieprzowiny z Chin zmniejszył się o ponad 60%.
Czy wiemy, jaki procent importowanych partii świń jest wiremiczny w kierunku PRRS i jakimi szczepami?
Oczekuje się, że wysokie koszty i długotrwałe skutki ASF spowodują spadek produkcji wieprzowiny w UE w 2022 roku. Eksport z UE powinien również ulec zmniejszeniu z powodu problemów związanych z ASF, pomimo odbudowy eksportu do Wielkiej Brytanii.
Oczekuje się, że produkcja wieprzowiny w Chinach wzrośnie o 5%, a import zmaleje.
Eksport wieprzowiny z UE spadł o 9% w 2021 r., podczas gdy eksport zbóż i nasion oleistych z UE osiągnął dobre wyniki.
Konflikt między Rosją a Ukrainą spowodował wzrost cen wielu składników paszowych, a w związku z tym znacznie wzrosły ceny pasz dla trzody chlewnej.
Oczekuje się, że rosnący popyt na paszę w połączeniu z ograniczoną dostępnością i wyższymi cenami substytutów bogatych w białko spowoduje wzrost importu soi do Chin do rekordowego poziomu w roku gospodarczym 22/23.
Rosja i Ukraina odgrywają ważną rolę w światowej produkcji i dostawach żywności. W związku z obecnym kryzysem FAO opublikowała główne czynniki ryzyka dla bezpieczeństwa żywnościowego.
Od 1 lipca tego roku mięso i produkty mięsne z UE muszą być przywożone do punktów kontroli granicznej z odpowiednim certyfikatem.