Produkcja wieprzowiny w UE będzie nadal spadać pomimo wysokich cen
Środki związane z ochroną środowiska, zmniejszone perspektywy eksportu, wysokie koszty produkcji i ASF prowadzą do oczekiwanego spadku produkcji wieprzowiny w UE w 2022 r.
Środki związane z ochroną środowiska, zmniejszone perspektywy eksportu, wysokie koszty produkcji i ASF prowadzą do oczekiwanego spadku produkcji wieprzowiny w UE w 2022 r.
Pogłowie trzody chlewnej w USA na dzień 1 czerwca br. spadło o 1% w relacji rok do roku.
Dane ze spisu rolnego w 2020 r. wskazują na spadek liczby gospodarstw rolnych o 7,6% i wzrost pogłowia zwierząt gospodarskich.
Według spisu rolnego z 2020 r. trzoda chlewna jest najważniejszym sektorem hodowlanym we wspólnotach autonomicznych Hiszpanii.
W 2021 roku wyprodukowano 98 000 ton substytutów mięsa o wartości 458 milionów euro. W tym samym okresie produkcja mięsa zmniejszyła się o 8% w ujęciu wartościowym.
Do 29 kwietnia można było ubiegać się o wsparcie dla hodowców świń, których gospodarstwa zagrożone są utratą płynności finansowej w związku z COVID-19.
Chiny są w stanie zapewnić sobie bezpieczeństwo zbożowe, twierdzą urzędnicy rolni i eksperci podczas konferencji China Agricultural Outlook Conference 2022.
Czeka nas przedłużający się okres inflacji i wzrostu płac, więc jest to doskonały moment na rozpoczęcie szybkiej i poważnej reorganizacji sposobu transportu towarów. Już się to zaczęło.
Całkowite pogłowie trzody chlewnej w UE-27 jest na poziomie najniższym od 10 lat.
Oczekuje się, że wysokie koszty i długotrwałe skutki ASF spowodują spadek produkcji wieprzowiny w UE w 2022 roku. Eksport z UE powinien również ulec zmniejszeniu z powodu problemów związanych z ASF, pomimo odbudowy eksportu do Wielkiej Brytanii.
Oczekuje się, że produkcja wieprzowiny w Chinach wzrośnie o 5%, a import zmaleje.
Pogłowie trzody chlewnej w Stanach Zjednoczonych spadło o 2% w stosunku do marca 2021 r. i o 3% w stosunku do 1 grudnia 2021 r.
Rosja i Ukraina odgrywają ważną rolę w światowej produkcji i dostawach żywności. W związku z obecnym kryzysem FAO opublikowała główne czynniki ryzyka dla bezpieczeństwa żywnościowego.