UE zmniejsza zużycie nawozów mineralnych
Według danych Eurostatu zużycie nawozów w UE spadło o 2% w 2021 roku.
Według danych Eurostatu zużycie nawozów w UE spadło o 2% w 2021 roku.
Zgodnie z prognozami OECD-FAO Agricultural Outlook 2023-2032, globalna produkcja rolna i żywności będzie nadal rosnąć w ciągu najbliższych dziesięciu lat, ale w wolniejszym tempie niż w poprzedniej dekadzie ze względu na trendy demograficzne.
Obserwujemy wyższy od oczekiwanego wzrost cen trzody chlewnej, jednak coraz większa konkurencja ze strony krajów trzecich stawia pod znakiem zapytania przyszłość europejskich producentów wieprzowiny.
Podczas gdy indeks cen mięsa FAO pozostał niezmieniony od maja, światowe ceny wieprzowiny wzrosły w czerwcu.
Międzynarodowe ceny kukurydzy odnotowały piąty z rzędu miesięczny spadek.
W 2022 r. produkcja trzody chlewnej ponownie spadła (-2,2%) w kontekście kurczącego się pogłowia we Francji i Europie.
Liczba świń utrzymywanych w Niemczech na początku maja 2023 r. wyniosła 20,7 mln sztuk, o 7,3% mniej niż rok wcześniej.
Po lutowym odbiciu eksportu, handel rolno-spożywczy w UE nadal rozwijał się, odnotowując znaczny wzrost eksportu w marcu.
Co tak naprawdę okazało się być decydującym czynnikiem wpływającym na opłacalność produkcji?
Rolnicy mogą otrzymać rekompensatę za straty ekonomiczne spowodowane zakłóceniami na rynku, wysokimi cenami nakładów, spadającymi cenami produktów rolnych i zdarzeniami klimatycznymi.
Nowe badania analizują, w jaki sposób można hodować świnie bez obcinania ogonów.
Najnowsza publikacja FAO dotycząca perspektyw żywnościowych wskazuje na prawdopodobny wzrost produkcji w większości kategorii.
Bundestag zatwierdził ustawę przedłożoną przez Federalne Ministerstwo Żywności i Rolnictwa dotyczącą obowiązkowego oznakowania państwowego zgodnie z hodowlą zwierząt.
Oczekuje się, że globalna produkcja wieprzowiny nieznacznie spadnie.
Do tej pory w tym roku Hiszpania zaimportowała ponad 14% więcej prosiąt z Holandii.