Ceny wieprzowiny w Chinach spadły o prawie 32% w porównaniu z listopadem ubiegłego roku
W listopadzie chińska gospodarka kontynuowała ożywienie.
W listopadzie chińska gospodarka kontynuowała ożywienie.
Dyrektor generalny Krajowego Związku Producentów Wieprzowiny, Yuri Kovalev, przewiduje, że Rosja wyeksportuje w tym roku 250 tysięcy ton wieprzowiny.
Ubój trzody chlewnej wzrósł o 0,5% rok do roku i o 2,9% w kwartale.
Sektor pasz dla trzody chlewnej najbardziej ucierpiał w 2023 r., doświadczając dalszego spadku o prawie 2,5 mln ton.
Średnioterminowe perspektywy dla rynku wieprzowiny w UE do 2035 r.
Międzynarodowe ceny zbóż gruboziarnistych spadły najbardziej, zdominowane przez gwałtowny spadek światowych cen kukurydzy.
Wspólne badanie przeprowadzone przez naukowców z Argentyny, Australii, Kanady, Chin i Stanów Zjednoczonych wykazało, że geny odporności -Rps- na zgniliznę łodyg i korzeni soi straciły skuteczność.
Produkcja białka zwierzęcego będzie nadal rosła w 2024 r., ale w wolniejszym tempie, ponieważ marże pozostaną niskie.
Rocznik statystyczny FAO daje wgląd w globalne trendy w produkcji mięsa.
W ciągu roku kraj uruchomi trzecią partię centralnych zakupów i magazynowania rezerw wieprzowiny.
Wartość eksportu wieprzowiny spadła, ponieważ eksportowane ilości spadły o 18%.
Afrykański pomór świń (ASF) rozprzestrzenił się z Europy do Chin w 2018 r. - był to jeden z największych epidemii chorób zwierząt w historii. Epidemia zmniejszyła podaż wieprzowiny w Chinach, a chińskie ceny wieprzowiny wzrosły ponad dwukrotnie, osiągając rekordowy poziom.
W pierwszych dziewięciu miesiącach 2023 r. całkowita liczba świń poddanych ubojowi w Portugalii spadła o 4,5% (-133 474 sztuk).
Komisja Europejska przeznaczy 185,9 mln euro w 2024 r. na finansowanie działań promocyjnych na rzecz zrównoważonych i wysokiej jakości unijnych produktów rolno-spożywczych w kraju i za granicą.